Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Abdülhamit Han Bu Camide İşçilik Yapmıştı


Beşiktaş’ta Yıldız Sarayı’nın girişinde bulunan yola girdiğinizde önce taştan yapılma Yıldız saat kulesi, arkasında bulunan avluda ise İstanbul’daki tarihi camiler arasında her yönüyle farklılık arz eden Yıldız Hamidiye Camii ile karşılaşırsınız.
Yıldız Hamidiye Camii, avlusunda bulunan saat kulesi ve kendini görenlere hayran bırakan ahşap ve kalem işi süslemeleri ile tarihi camiler arasında ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Halk arasında Yıldız Camii olarak da bilinen yapı, II. Abülhamit tarafından Cuma selamlıklarında kullanılmak için 1885-1886 yıllarında yaptırılmıştır.
Yapı ayrıca II. Abdülhamit’e yönelik bir suikast girişimine de tanıklık etmiştir.
21 Temmuz 1905 tarihinde Yahudi destekli Ermeni komitacılar Cuma namazı çıkışında II. Abdülhamit’e karşı bombalı bir suikast düzenlemişlerdir. Meydana gelen patlama sonrasında alanda bulunan 26 kişi hayatını kaybederken, 58 kişi yaralanmıştır. II. Abdülhamit’in cami çıkışında Şeyhülislam ile normalden daha fazla sohbet etmesi, kendisini saldırıdan kurtarmıştır.
II. Abdülhamid’in ahşap işçiliği ile ilgilendiği ve Yıldız Sarayı’ndaki marangozhanesinde çeşitli eşyalar ürettiği bilinmektedir. Yıldız Hamidiye Camii’nin hünkar mahfilinin sedir ağacından yapılan, cami içinde sağ ve sol taraflarda görülebilen kafeslerin II. Abdülhamit’in el işçiliği olduğu belirtilmektedir.
Dört kalın sütuna oturan pencereli kubbenin saçakları, oyma yıldızlarla çevrilidir. Kubbe içi de yıldızlarla süslü olup, kasnak kûfî yazılıdır.
Duvarlarda abanozdan sedef kakmalı yazıtlar vardır.
Yıldız Camii’nin taç tepecikli bir ana giriş kapısı bulunmaktadır. Kapının en üst noktasında bulunan taç altın Nisa Suresi’nin 103. ayeti yazılıdır. Bu ayet yazısının altında ise II. Abdülhamit’in tuğrası ile caminin bitiş tarihi olan 1885 yılı yazılıdır. Taç kapının aynısı caminin kıble tarafında da uygulanmıştır.
Yıldız Camii Beşiktaş ilçesinde, Barbaros Bulvarı’nın yanında bulunan Yahya Kemal Parkı’nın arka tarafında, Yıldız Üniversitesi’nin karşı tarafında bulunmaktadır. Konum itibariyle Beşiktaş Meydanı ve Zincirlikuyu Köprüsü’ne yakındır. Cami sabah namazı ile ibadete açılmakta, yatsı namazından sonra kapatılmaktadır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*