Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Cami Tuvaletlerinden Ücret Alanlar Müslümanlığın Düşmanıdır


Cami tuvaletlerinde ücretli sorunu bir türlü bitmek bilmiyor. Artık bir rant kapısı haline gelen cami tuvaletlerinde abdest alma yerlerinin dahi ücretli olması tepkilere hatta kavgalara neden olmaktadır.
Ülkemizin her yanında sayısı yüzbinlere ulaşan camilerde taharet alma adeta sıkıntılı bir durumda olup, sayısız şikayet ve tepkilere neden olsa da cami yönetimlerinin, müftülüklerin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en azından namaz saatlerinde ücretsiz tuvalet uygulaması getirmemesi ranttan pay kapma iddiasını öne çıkartmaktadır.
İslam Dininde namazın şartlarından olan necasetten taharet olmazsa olmazlardandır. Her ne kadar kişi, tuvalet ihtiyacı içinde bulunmasa dahi, gün içindeki bir yellenme hasıl olur ve bunun sonucunda kirlendiğini hissederse bundan kurtulması için taharetlenme yapması sünnettir.
İstinca (önden arkadan necaset çıkınca) kesinlikle yerine getirilmesi gereken temizlik , tuvalet ihtiyacı varken, sıkışmış halde namaza durmak mekruh sayılırken bir Müslüman'a bu imkanda kolaylık sağlamamak zulümdür.
Bir Müslüman, gönül rahatlığı ile temiz olduğuna kanaat getirmesi için namaz öncesi taharet alması gerekir. Taharet sonrası abdest almak ibadetin bir diğer şartıdır.
İnsanın taharet alma ihtiyacı yoksa da abdest alması gerekebilir. Abdest namazın olmazsa olması ise bunu engellemeye çalışmak Müslüman'a yapılan zulümdür.
Bugün tuvaletlerin 10 TL'e kadar yükselen tutarla ücretlendirilmesi ve hatta bazı yerlerde ki, son zamlardan sonra 15 lira almaya yeltenecek olanların sayıca artacağı da düşünülecek olunursa bu bedeli abdest almak için ödemek istemeyecek olanların sayısı giderek artacaktır.
Tuvalet sorununu gidermek için istenen ücrete razı olsa bile insan, cami çevresinde iken camiye girmesi ,ibadet etmesi için gerekli olacak abdest için bedel ödemekten kaçınması da doğal olacaktır.
Bugün camilerde tuvalet girişlerinde turnikeli sistem konularak abdest almaya dahi ücret ,istenir duruma düşülmesi manidardır.

HASTA OLANLARI DA DÜŞÜNÜN
Sürekli dışarıda olan veya hastalık nedeniyle sık sık tuvalete gitmesi gerekenlerin, bunların arasında parası olmayan insanlar ihtiyaçlarını nasıl giderecek?
Yukarıda, camiye girecek olan bir Müslümanın ücretli abdest almasını dile getirirken bunun yanında hasta olanların tuvalet ihtiyacı giderirken parasal durumunun da dikkate alınması gerektiğini ifade etmek isteriz.
Gün geçtikçe artan ücretli tuvalet uygulaması bazı kafe, restoran işletmelerinin ve camilerin tuvaletlerinde de vatandaşların karşısına çıkmaya başladı. Girişinde turnike ya da görevli bulunan tuvaletleri kullanmak isteyen vatandaşlar, girerken ücret ödemek zorunda kalıyor.
Cami tuvaletine konulan turnikenin camiye kazandırdığı çirkinlikten ayrıca söz etmek istemiyorum 
Sağlık sorunu nedeniyle sık sık tuvalete gidenler, ücretli tuvalet kullanacak parası olmayanlar, gününün büyük bölümünü dışarıda geçirmek zorunda olanlar ya da yanında bozuk parası bulunmayanlar için ücretli tuvalet hizmeti sıkıntı vermektedir.
Başta belediyeler olmak üzere insan sağlığının, temizliğinin, hijyen durumunun önemsenerek ele alınacak olan tuvalet ihtiyacının kişilerin biyolojik ve medeni ihtiyacı olduğu asla unutulmamalıdır. Bu hizmet, insanlık adına yapılması ve asla bu hizmeti parayla satmak düşünülmemelidir.
Dışarıda tuvalet ihtiyacının sadece parası olanlar için yapılmayacağını düşünecek olan yöneticiler "tuvalet ihtiyacının engelli, yaşlı, hamile, sağlık nedeniyle sık sık tuvalete gitme ihtiyacı olanlar, evi barkı olmayanlar ve fakir insanlar tarafından kullanılmak zorunda kalacağını" bilmelidir. Bunun düzeltilmesi için ilgili kurumların çözüm getirmesi bir dini borçtur.

TURNİKELİ SİSTEMDE BOZUK PARA SORUNU
Bir Müslüman'ın namaz öncesi abdest alması zorunlu bir ihtiyaçtır. Bunun için camilerdeki şadırvanların, abdest alma yerlerinin mutlak surette ücretsiz olması, namaz vakitlerinde tuvaletlerin de ücretsiz olması bir zorunluluk olarak ülke çapında geçerli olması gerekir.
Bunun yanı sıra, turnikeli tuvaletlerde bozuk para sıkıntısının da ihtiyacı olanın karşısına çıkması da ayrı bir sıkıntı olmaktadır.

KAMU HİZMETİ OLMASI LAZIM
Tuvaletlerin mecbur kaldığında kullanıldığı, kimsenin keyfi olarak buraya girmediği gerçeğini belirtirken belediyelerin şehrin tüm cami ve umumi tuvaletlerinde bir kamu hizmeti olarak ücretsiz hale getirilmesi için çalışma yapıp, kesin karar alarak uygulamaları lazım. Bugün selatin camilerde Belediyeler tarafından yapılan ücretsiz uygulamanın yaygınlaşarak tüm camiler için geçerli olması gerekmektedir.

Erol Kara @Dinierk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*