Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Ekmeğe Saygı Göstermeyen Toplum, Belayı Kendine Çeker


"Ekmeğe saygı duyun. Çünkü o göğün ve yerin bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." Camiüssağir [2:92, Hadîs No: 1426]
Bir zamanlar diyeceğim ama o kadar eski bir zamanlar değil. Bundan 20 - 30 yıl öncesine kadar bir zamana kadar ekmek taşına biri onu kucağında ya da koltuk altında tutardı.
Asla kutsal kitabımız olan Kuran-ı kerim gibi ekmek ve ekmek türünde olan her nimet göbekten aşağıya tutulmaz, belden aşağıya taşınmazdı.
Bugün zaman çok değişti. Çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı herkes ekmeği belden aşağıya ayaklarına çarpa çarpa ekmeği taşır olduk.
Ekmeğe saygı kalmadı. Ekmeklerin bayat olanı yenmez oldu. İçine atılan katkı maddeleri yüzünden hileyi de karıştırdığımız bu mübarek ekmekler fırından alındık bir kaç gün sonra küflenmeye başlanınca sokak başlarına, duvar kenarlarına, yol kenarlarına atılmaya başlanılan ekmek adeta bir çöp gibi görülür oldu.
Millet olarak dinimize düşkün, yine de sofralarımıza Bismillah diyerek oturmaya çalışsakta ekmeğe, yemeğe olan saygısızlığımız da giderek artmaya başladı Ve bu saygısızlık kimsenin umurunda değil.
Hazreti Adem aleyhisselamın dünyaya teşriflerinden sonra insanın temel ihtiyacı olan ekmek sürekli saygı duyulan bir nimet olmuştu.
Ve ne oldu ise Müslümanlar olarak bizlerin kültüründe "nân-ı aziz, âb-ı leziz" olarak da yer alan ekmek, sayısız değerlerinde kaybolmasına neden oldu. Farkında değiliz.
Oysa, yerde ekmek görsek ya da yere düşürsek öpüp alnımıza götürdüğümüz ekmeği çöplere atarken peygamber efendimizin (as) "Ekmeğe ikrâm (saygı) ediniz. Çünkü Allah onu (ekmeği), göğün bereketlerinden indirdi ve yerin bereketlerinden çıkardı. (Tirmizî)" hadisi şerifini de hiç bilmediğimizi yada unuttuğumuzu da söyleyebiliriz.
Allah-u Teala'nın göğün bereketlerinden indirdiğini öğrendiğimiz ekmeğe yaptığımız saygısızlığın giderek artması yüzünden bugün yaşadığımız sıkıntıların, ekonomik darlığın, düşmanlıkların, huzursuzlukların bununla başladığını söylemekle abartmadığımızı söyleyebiliriz.Peki sadece bu mu ?
Yine, Ebû Sekine (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Ekmeğe saygı gösterin. Çünkü Allah onu değerli kılmıştır. Kim ekmeğe değer verirse Allah da ona değer verir." (Camiussağir - 1424)
Bugün Müslümanların rüzgara kapılmış yaprak misali oradan oraya savrulmasının sebebi bu ekmeğe olan saygısızlıkla başlamış olamaz mı ?
Kıtlık, kuraklık, işsizlik, deprem, savaş, göç ve sel felâketi gibi nedenlerle karınlarını doyuracak kadar bir dilimcik kuru ekmek bile bulamayanlar ve çocukları açlıktan "ekmek" diye ağlaşırken içleri yanan anneler, babaları görünce , bunca sıkıntının kaynağında ekmeğe olan saygısızlığımız söz konusu olmaz mı ?
Şir’atil İslam isimli eserde şöyle denmektedir: “Mümkün olabildiği kadar ekmeğe saygılı olun. İnsanın yediği her lokmada altmış ayrı sanatkârın katkısı vardır. Onların ilki, rahmet hazinesinden ölçülü su alan Mikâil (as) meleğidir. Ardından diğer bulutları sevk eden melekler, güneş, rüzgâr, ay, toprak, solucan, karınca, elleri nasırlı çiftçi, hepimiz uyurken, sabaha kadar uyumayıp ekmeğimizi pişiren fırıncı... ve diğerleri” Ekmeği israf eden, çöpe atan, bu zincirin içinde bulunanların hepsine, hatta kendisine ve en önemlisi bu nimetleri veren Allah’a saygısızlık etmiş olur.
Peygamberimizin yine yere düşen ekmeğe nasıl davranmamız gerektiği konusunda yaptığı şu uyarılara da dikkat edelim
"Sizden birinizin (elindeki) lokması yere düşerse, ona temas eden zararlı şeyleri gidersin ve onu yesin. Sakın onu şeytana bırakmasın!" (Müslim - Nesâî - İbni Mâce - Ahmed İbni Hanbel)
"Kim sofradan düşeni (yerden alıp) yerse, günahları bağışlanır. (Taberânî) "
Yazımızı sonlamadan önce ekmeğin sadece biz Müslümanlar için kutsal olduğunu sanmayınız.
Bir Musevi için Tanrıya (Yehova) sunduğu ekmek mayasız olmalıdır. Bir Hıristiyan için ekmek İsa'dır.
Bir kaç hadis-i şerifle bitirelim.
"Aişe r.a. anlatıyor; "Resulullah s.a.v. hücreme (odama) girmişlerdi. Düşmüş bir ekmek parçası gördüler. Hemen onu alıp silerek yediler ve "Ey Aişe! Kerim olana ikram et! (Yani kıymetli olan ekmeğe hürmet et!) Zira şu ekmek, bir kavme nefret edip kaçmışsa bir daha dönmemiştir" buyurdular."
Ekmeğe saygı gösterin; çünkü Allah yeri ve gökleri ekmeğin önünde boyun eğdirmiştir.” (İbn Abdrabbih, el-Ikd el-Ferîd, 6/293)
Sevgili peygamberimiz(as) buyurdular ki: “Ekmeğe saygısızlık eden topluluğa üç bela isabet eder. 1-Zengin- fakir herkesin şikâyet ettiği pahalılık, 2-Kıtlık (bereketsizlik), 3-İktisadi esaret."
"Ekmeğe saygı göstermeyen milleti Allah açlık belasına çarptırır."


Erol Kara / @Dinierk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*