Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Hac ve Umre Seyahatinde Yeni Kararlar Alındı


2000 li yılların öncesinde Hac meşakkatti, umreye giden az sayıda vatandaşlarımız vardı. Meşakkatli de olsa özgürce Mekke ve Medine ziyaretler, dilediğince tavaf yapılıyor, Ravza'da, Cennet bahçesinde namazlar kılınabiliyordu.
2000li yılların ilk 10 yılında hatta biraz daha iyimser olalım 2015'e kadar rahatlama görülmüş, 2016'dan sonra hacıların yemek sorununa gelen çözüm, otel kalitesinde gelişme, daha fazla umrecinin gitmesi imkanların kolaylaşması memnun edici idi.
Ne oldu ise Pandemi denen salgınla başladı.
Önce yasaklanan hac ve umre, ardından birkaç ülkeye verilen izin bugün sözde teknolojik olarak çok kolay gibi görünen bir seyahat ancak zorlanan bir ibadete döndü.
Eskiden olduğu gibi Medine'de Ravza 'ya rahatça girilemez, Mekke'de Kabe'ye yaklaşılmaz oldu. Gayrimüslimlerin bile rahatça gezip tozduğu Medine ve Mekke'de Müslümanlar ibadet ederken adeta deveye hendek atlatmaya başladı.
Suudi hükümeti, zulmü andıran bir kısıtlama, randevu sistemi ve sıkı denetimlerle müminlerin kutsal yerlere girip çıkmasını yokuşa sürmeye başladı.

Cennet Bahçesi Bir Kez
Öncelikle, Ravza-ı Mutaharra'daki Cennte Bahçesine girmek öyle her babayiğidin işi değil.
Çünkü, randevu almanız gerekecek. Bu randevuyu alamayan yandı. Cep telefonun indirilen uygulama ile randevu alabilen biri cennet bahçesi denilen ve hadisi şerif ile (Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim havzımın üzerindedir ve minberimin ayakları cennet üzerindedir) önemi belirtilen yerde 20 dakika içinde ibadeti yapıp, çıkıp gidebilecek. Ve bir ay içinde ikinci bir kez bu bölüme girme hakkı elde edemeyecek.
Alamayanlar, "Medine'ye gittim, Ravza'ya giremedim" diyerek üzüntülerini yüreklerinde hissederek dönüş yapmış olacaklar.
Bu arada, firmalarla giden ve rehberi olanların biraz daha rahat nefes almasını sağlayacak bir uygulamadan söz edelim. Şirketiniz ya da kaldığınız otel yetkilileri sizin adınıza randevu alabilir. Bu randevuyu asla kaçırmamanız gerekiyor.

Bayanların Ravza Ziyareti
Bir kez daha uyaralım..
Medine'de cennet bahçesine randevulu sistemde hacı adaylarının ikinci bir ziyaretine izin verilmiyor. Her bir hacı adayı için yalnızca bir kez izin girilen sistemde, ikinci randevu otomatik olarak reddediliyor. Bayanlar için 32.kapıdan girildiğinde sadece Mescidi Nebevi'de namaz kılma şansı olurken, randevulu olarak ziyaret etmek isteyen bayanlar 37 no'lu kapıdan içeriye alınmaktadır.

Mekke'deki Uygulama
Gelelim Mekke'ye..
Mekke'de harem-i Şerif'in harem ya ni tavaf bölümü hariç her yerinde ibadet edebiliyorsunuz. Kadınların serbestçe girebildiği tavaf alanına ihramsız erkek alınmıyor. Bunun için aralarında Türkler'in bulunduğu bir çok umreci sadece ihramlarını giyerek sözde umre yapıyormuş gibi tavaf alanına girebiliyor. Ancak, üzerlerinde iç çamaşır veya giysi, çorap gibi eşyalar fark edildiğinde Suudi polisi bunları apar topar dışarıya çıkartıyor.

Ramazan umre tavafı bir kez Kabe yanında..
Bununla birlikte geçen yıl olduğu gibi yoğun bir talebi olan Ramazan umresine katılacak olanlar Medine'de olduğu gibi Nusuk üzerinden randevu alarak tavaf alanına girebilecek. Geçen yıl Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Herkes mübarek Ramazan ayında bir defa umre tavafını Kabe'nin yanında yapma hakkına sahiptir. Tekrarına izin verilmeyecektir." ifadelerine yer verilmişti.
Uygulamanın diğer insanların ibadetlerini huzur ve rahatlık içinde yapmalarına büyük katkı sağlayacağı belirtilen açıklamada, belirtilen süre zarfında umre yapamayan ziyaretçiler için Nusuk uygulamasında randevuların periyodik olarak güncellendiği, rezervasyon yapılamadığı takdirde daha sonra tekrar arama yapılabileceği aktarıldı. Ancak, Ramazan'da bir kişi sadece bir kez tavaf alanına girip ibadetini yapabilecek. Birden fazla umre yapmak isteyenler bir hakkını kullandıktan sonra tavaflarını Harem'in diğer katlarında yerine getirebilecek.

Suudi Geliri Artırmak İçin her Yola Başvuruyor
Ülkenin her tarafını gezme imkanı da tanıyan ve gayrimüslimler olmak üzere her vize isteyene kapılarını açan Suudi Arabistan'ın tek derdi, ülke gelirini artırmak oldu. Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın ekonomik reform planı, Umre ve Hac kapasitesini yılda 30 milyon hacıya çıkarmayı ve 2030 yılına kadar 13,32 milyar dolar (50 milyar riyal) gelir elde etmeyi amaçlıyor .
Suudi Arabistan Perşembe günü yaptığı son vize reformlarında, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde ikamet edenlerin artık meslekleri ne olursa olsun Suudi turist vizesi alabileceklerini duyurdu.

Nusuk uygulaması nedir?
Hacı adayları ve umreciler için App Store ve Google Play’den ücretsiz indirilebilen daha önce Eatmarna olarak adlandırılan Nusuk, hem Hac hem de Umre planlamak ve eVisa başvurusu yapmaktan konaklama ve uçuş rezervasyonuna kadar tüm seyahati organize etmek için Krallığın resmi platformudur.

Umre ve Hac Ziyaretlerinde 2024 Güncellemeleri
  • Vize Sürelerinde Esneklik Artışı
    2024 yılında getirilen ilk büyük değişiklik, Umre vizesi süreleri 30 günden 90 güne kadar uzatılabilecek. 
  • Grup Halinde Ziyaret Mecburiyeti Kaldırıldı
    Özellikle Hac ziyaretleri için grup halinde başvurular zorunluyken, 2024 yılı itibariyle bireysel olarak da Hac ziyareti yapmanın önü açıldı. 
  • Sağlık Kontrollerinde Yeni Kurallar
    Umre ve Hac ziyaretçileri için güncel aşı takviminin tamamlanmış olması zorunlu hale getirildi.  Sağlık sorunu olanlar Arabistan'a sokulmayacak. Mısır ve Pakistan bu konuda uyarıldı.Yeni düzenlemelerle ayrıca tüm hacılar için menenjit, Kovid-19, mevsimsel grip ve çocuk felcine karşı aşılama zorunluluğu getiriliyor.
  • Hac İçin Vize Verilmeyecek ve Hac Yapması Yasak Edilecek Olanlar
    - Böbrek, kalp, akciğer ve karaciğer rahatsızlıkları olan kişiler
    - Kanser hastalarını, Demans hastaları, tüberküloz ve boğmaca gibi bulaşıcı hastalığı olanlar,
    - 12 yaş altı çocuklar 
    - Hamile kadınlar 
    - 65 yaş üstü yaşlı bireyler
    - Ölümcül derecede hasta olanlar hacca katılamayacak
  • Kadın Ziyaretçiler için Mahrem Şartı Kaldırıldı
    Suudi Arabistan, 2024 yılı itibariyle kadın ziyaretçilerin mahremi olmadan da Umre yapabilmelerine olanak sağladı. 
  • Hac Kota Sisteminde Değişiklik
    Ülkeler bazında uygulanan Hac kotası, 2024 yılı itibariyle yeniden düzenlendi. 
  • Ekonomik Paketler ve Ucuz Ulaşım Seçenekleri
    Suudi Arabistan yönetimi, Hac ve Umre ziyaretleri için ekonomik ulaşım ve konaklama paketleri sunarak daha fazla insanın bu ibadetleri yerine getirebilmesini amaçlıyor. Özellikle öğrenci ve düşük gelirli aileler için daha uygun fiyatlı paketler mevcut.
  • Hac ve Umre Eğitim Programları
    2024 yılı itibariyle, Hac ve Umre ziyaretçileri için online eğitim programları zorunlu hale getirildi. Bu programlar, ziyaretçilerin ibadetlerini daha bilinçli ve doğru bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Son Söz

Suudi Arabistan'ın Müslüman olmayanlara verdiği Mekke / Medine izinleri ne yazık ki Müslümanlar için giderek zorlaşıyor. Kur'an-ı Kerim'de bildirilen şu sözler çok manidardır.
İnkâr edenler ile Allah’ın yolundan ve içinde, yerli, misafir bütün insanları eşit kıldığımız Mescid-i Haram’dan alıkoyanlar (azabı hak etmişlerdir.) Kim de orada zulmederek haktan sapmak isterse, biz ona elem dolu bir azaptan tattıracağız.” (Hac Süresi, 25)


Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*