Rızvaniye Camii, Şanlıurfa'nın en önemli ziyaret yerlerinden olan Halil-ür Rahman Gölü'nün diğer bilinen bir isimle Balıklıgöl çevresindeki medrese odaları ve göl kıyısındaki kemerleriyle çok zarif bir görünümle göl kenarında bir kuğu gibi gözleri kamaştırmaktadır.
İnşa kitabesine göre Osmanlı Devleti döneminde Rakka Valisi Rızvan Ahmet Paşa tarafından 1736 yılında yaptırıldığı söyleniyor.
Osmanlıca telaffuz farkından dolayı birçok kaynakta “Rıdvaniye Medresesi” olarak geçmektedir.
U şeklindeki medresesi ve medrese odaları önündeki revaklarla ilgi çekici bir görünüme sahiptir
Caminin doğusunda tek şerefeli bir minare yer alır. Caminin minaresi, sekizgen gövdelidir.
Harim giriş kapısı iki renkli malzeme kullanılarak yapılmıştır. Böylece kapıya ayrı bir güzellik kazandırılmıştır. Harim kısmı (ana ibadet mekânı) her yönden açılan pencereleri ile oldukça aydınlıktır. Süsleme olarak yapının en ilginç kısmı şüphesiz giriş kapısının Osmanlı kündekari tekniğinin en güzel örneklerinden birine sahip olmasıdır.
Harim giriş kapısı iki renkli malzeme kullanılarak yapılmıştır. Böylece kapıya ayrı bir güzellik kazandırılmıştır. Harim kısmı (ana ibadet mekânı) her yönden açılan pencereleri ile oldukça aydınlıktır. Süsleme olarak yapının en ilginç kısmı şüphesiz giriş kapısının Osmanlı kündekari tekniğinin en güzel örneklerinden birine sahip olmasıdır.
Ahşap kapı, çivi kullanılmadan geçme ve kakma tekniğiyle yapılmıştır. Kapı üzerinde zengin bitkisel ve geometrik desenler bulunmaktadır. Rızvaniye giriş kapısının Urfa’da bir eşi daha yoktur.
Rızvaniye Camii avlusunu çevreleyen önleri revaklı odalardan meydana gelen Rızvaniye Medresesi’nde toplam 34 adet beşik tonozlu oda, bir adet kubbeli dershane mescit, bir eyvan, bir mutfak ve tuvaletler bulunmaktadır. Avlunun kuzey kenarı ortasındaki kubbeli dershane (mescit) hariç tüm odalar ocak nişlidir.
Medresenin mutfağı avlunun kuzeybatı köşesindeki odadır. Avlunun Cami ile dershane mescit arasındaki kısmında yer alan taş seki, “yazlık namazgâh” olarak yapılmış olup sekinin güneyine bitişik kare bir havuz bulunmaktadır. Avlulun diğer kısmı ise bahçe olarak tanzim edilmiştir.
Medrese odaların bir bölümü, 2017 yılı Temmuz ayında el sanatlarının canlandırılması ve yaşatılması amacıyla “Balıklıgöl-Rızvaniye El Sanatları Külliyesi” olarak el sanatları ustalarına tahsis edildi.
Bizans dönemine ait St Thomas Kilisesinin yerine nşa edildiği iddia edilen Ruzavniye Camininnin giriş kapısıüzerindeki 15 ayarı çerçeve içerisinde 30 saturlık celli Ta'lik kitabede
Barekallahu Rabbi camii edende bina
Olsa paeynde seza nefine çarh-ı mina
Resi ruğası pesendide ruhi cemşid
İlmü rifati eflake hacalet ferma
Hüdnünün ayinesi havzı Halil ür Rahman
Misli hariçte görülmezliğe guya ima
İttisalinde bu nev medrese-1 zi şerefi
Eylemiş saik-i tevfik hem ağuş-ı rıza
Nam-ı nesebine hoş müebbed necatına
Andelibân-ı nevasazi-i nühul ülema
Sadr-i ikbalde bani-i ser efrazım Hak
Eylemiş ‘ilm u kemalât ile fahrü'l-vüzerâ
Zatı bir nüsha-i nâyâb künuz-i hikmet
Nutk-i canbahş-i yenâbi‘ fünun-i şettâ
Hüsn-i tedbirine dilbestedir akl-ı fa‘al
Çarh-i temkin u vakaretden eder istihya
Muntazam ra'yi zerrinle cihan re’fet
Habbeza nümuzec ihyasıdır iklim-i
Ruha Bu iki nev eserden eyleye Allah mebrur
Haşre dek aldıra şahinşeh-i devrana dua
Mebhas-ı ‘ilm-i şeri‘at ola hem medresesi
Hem ola cami‘i pâkinde ibadete salâ
Sahibü'l-hayrini hatalardan edüb hem mahfuz
Saklıya necl-i necibinde hatırdan bilâ
Bu iki müessesenin vaz'ı esas-i yekser
Oldu bir sal-ı şerefbahşde çünkim ihyâ
Tab'ı u saf huş ayende edâ tarihini
Asla tahsis ile bu ta‘miyeyi gördü reva
Ruh-i Nabi demiş olsun bu makama tarih
Cami'i pâk-i felek menzilet Ahmed Paşa
Sene: 1149 - miladi 1736
Bazı kaynaklara göre bu manzumeyi Urfa'lı şair Nabi'nin yazdığı söylense de1712 yılında vefat eden nabi'nin bu manzume ilgi olmadığı kitabe tarihinden bebli olduğu belirtiliyor.
Kitabenin bugünkü Türkçe karşılığı olarak
"Allah bu camii yapana mübarek kılsın. Çünkü bu cami, mavi gök kubbeye destek olsa yeridir. Cemşid'in ruhu bile onun güzelliğinin resmini beğenmiştir. Onun yüksek ilmi, felekleri utandırır. Güzelliğinin aynası Halilürrahman gölüdür. Onun gibisi hiçbir yerde bulunmaz. Hemen bitişiğinde bu yeni şerefli medrese de ona uygun olarak Allah rızasını kucaklamıştır. Benzerlerine göre hoş bir müessese olan bu medresenin bülbül gibi okuyan ve arı gibi çalışan alimleri vardır. Allah, Ahmet Paşa'yı saadet devrinde benzerlerinden üstün kılarak, ilim ve kâmillik vermiş ve onu vezirlerin övündüğü kimse yapmıştır. Onun zatı hikmet hazinesinin bulunmaz bir nüshasıdır. Onun nutku insana can bahşeden kaynak ve hüznü de kıştır. Düşünebilen akıl, onun tedbirinin güzelliğine gönül vermiştir. Felek, onun vakar ve ağırbaşlılığından utanır. Devamlı altın gibi görünüşüyle cihana acır. Urfa'nın iklimi hayatın ne güzel bir örneğidir. Bu iki yeni eserini Allah kabul ve hayırlı etsin. Kıyamete kadar dünyanın padişahına dua aldırsın. Medresesi şeriat ilminin öğrenildiği yer olsun, cami'inde de devamlı ibadet yapılsın. Allah, bu hayratın sahibini hatalardan korusun ve temiz soyunu da belalardan korusun. Bu iki müessesenin temeli, şerefli bir senede birlikte atıldı. Tarihini eda etmekte tab'ı ve safı hoş gelmiş ve aslına çevirmek suretiyle bu ta'miyeyi uygun görmüştür. Ki, (Nâ-Bî)'nin ruhu bu makama tarih olsun. Bu pâk, temiz cami'i Ahmed Paşa yaptırmıştır." (Kaynak : Şanlıurfa ve İlçelerinde Kitabeler * Mahmut Karakaş )
****
Yazarın not : 2019 yılında restore ediliyor diye gezme imkanı bulmadığımız caminin- 2021 yıllarında yapmış olduğum gezide kısa zamanlı çekimlerde sonradan fark ettiğimi bazı manzaralar restorasyonun pek işe yaramadığı, hatta bazı kişi/kişilerce caminin mihrabına elle yazılar yazılacak kadar dikkatlik eserleri görülmektedir.
İşte o görüntülerden bazıları
--------------------------
#rızvaniyecamii #rızvaniyecami #şanlıurfa #rızvaniye #urfa, #balıklıgöl #halilürrahmancamii
Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız