Type Here to Get Search Results !

DiniErk - Diyanet Dünyasından

Bu Çağda Bu Kafa.. Karnavala Bakar mısınız


İşte sözde çağdaş geçinen Batı'da yine çağın gerisinde kalmış bir bayram..
Katoliklerce her 8 Aralık'ta kutlanan "Meryem Ana'nın günahsızlığı bayramı" dolayısıyla İspanya'nın güneyindeki Caceres kentinin Jarandilla de la Vera kasabasında "Los Escobazos" (Süpürgeler) adlı festival düzenlendi.
Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan "süpürgeler" karnavalı için günler öncesi hazırlıklar yapanlar sözde Meryem Ana'nın şerefine kasabanın her yerinde yüzlerce süpürge toplayarak bunları yakmak için uğraşı veriyor. 
Bu perşembe günü kutlanan festival için yaklaşık 12.000 kişiyi kasabada kalacak yer ayırdı. Rezervasyonlar doldu. Halk bu çılgınca karnavalda süpürgeleri yakarak eğlenecekler. 


Ana unsurları, elle yapılan süpürgelerdir; şenlik ateşleri (bazılarının yüksekliği 16 metreye ulaşıyor); halkın coşkusu; her köşeyi saran ateş, sembolizm yüklü müzik; tutku ve tabii ki kafasına mavi bir kurdele takan, bir süvarinin sırtında bulunan ve alay boyunca kendisine eşlik eden meşalelerle çevrelenen kahyanın taşıdığı Lekesiz Doğum'un mavi sancağı.
Festival'de, dağlık alandaki çobanların kasabaya inmeleri ve bunu yaparken gece karanlığını aydınlatmak için uzun süpürgeleri ateşe verme sahnesi canlandırılıyor.
Yanan süpürgeleri elden ele dolaştıran ve sonrasında yere vurarak söndüren halk, bir yandan Meryem Ana'yı anıyor.
Süpürgelerin ateşe verilmesi ve gece manzarası, festivalin en dikkat çekici ve etkileyici unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.
Jarandilla de la Vera'da gerçekleşen bu etkinlik, Meryem Ana'ya adanmış olan 8 Aralık'taki dini kutlamaların bir parçası.

@dinierk


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.