Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

                                                   "

Allahın İsimlerinden El-Kebîr Ne Demektir

El-Kebir - الكبير -  - celle celallahu - “Şanı ve azameti yüce olan”

Mutlak Büyük “Zâtının ve sıfatlarının mahiyeti bilinemeyecek kadar ulu”

El Kebir esması Allah-u Teala’nın hiçbir aklın eremeyeceği kadar büyük ve ululuk sahibi olduğunu ifade etmektedir. Allahu Teala’nın büyüklüğü yaratılmışlar tarafından idrak edilemeyecektir.. El-kebir esması ile Allah’ın (c.c.) akla gelen ya da gelmeyen her konuda büyüklük ve ululuk sahibi olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda Allah, kendi büyüklüğünü yalnızca kendisi bilmektedir. Yaratılan hiçbir varlık O’nun büyüklüğü bilemez ve hiçbir zaman da bilmeye gücü yetmeyecektir.

Kur'anı Kerim'de kebir kavramı 19 ayette geçer ve Allah'ın zat ve sıfatlarına nispet eder.

Nisa 34: Allah'ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lütuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah'a itaatkârdır; Allah'ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.

Hac 62: Böyledir; çünkü Allah hakkın ta kendisidir, O'nun dışında yalvarıp taptıkları ise bâtılın ta kendisidir. Ve şüphe yok ki yüce olan, ulu olan yalnız Allah'tır.

Mü'min 21: Bu duruma düşmenizin sebebi şudur: Allah'ın ismi tek başına anıldığı zaman inkâra sapardınız, ama O'na ortak koşulduğunda buna inanırdınız. Artık hüküm, yüce ve ulu olan Allah'ındır.

El-Kebir İsminin Fazileti Nedir?
El-Kebir esmasının faziletleri neredeyse her derde çare olmaktadır. Bu bağlamda “Ya Kebir” tesbihatına devam eden kişilerin ulaşabileceği bazı faziletler aşağıdaki gibi yazılabilmektedir.
  • Güzel geçim için, bu esma-i zikir günde 232 defa 'El-Kebîr' diyerek zikredilir.
  • İnsanlar karşısında heybetli ve azametli görünmek için, bu ismi şerif günde 232 defa 'Ya Kebîr' diyerek okunmaya devam edilir.
  • Hürmet görmek için bu ismi şerif günde 232 defa 'El-Kebîr' diyerek okunur.
  • 5 vakit farz namazları sonrasında bu ismi şerif 232 defa 'Ya Kebîr' diyerek zikrine devam eden bir kimse mevki makam sahibi olduğu gibi herkes tarafından sevilir ve sayılır.
  • Eşler arasında sevgi bağlarının kuvvetlenmesi için, bu ismi şerif günde 232 defa 'Ya Kebîr' diyerek zikredilmeye devam edilir.
  • İlim kapılarının aralanması için, bu ismi şerif günde 232 defa 'Ya Kebîr' diyerek zikredilmeye devam edilir.
  • Bu ismi şerifi 'Ya Kebîr' diyerek günde 100 defa zikreden bir kul insanlar içinde şerefe ulaşmış olur.
  • Borçlu bir kimse bu ismi şerifi günde 1000 defa 'Ya Kebîr' diyerek okunduğunda borcunu ödeme kolaylığı yüce Allah tarafından ona sağlanır.
  • 'Ya Kebîr' ismi şerife günde 232 defa devam eden bir kul makam ve mevkideki kişilerden iyiliğe nail olur. İstediği gerçekleşir. Dünya ve ahiret hayatında huzura ve mutluluğa kavuşur.
  • Allah katında iman ve bilgilerin artması için bu ismi şerifi 'Ya Kebîr' diyerek günde 232 defa zikretmeye devam edilir.
  • Zalim bir kimseye karşı bu esma-i zikir 232 defa 'Ya Kebîr' diye okunarak yüzüne doğru üflendiğinde, zalim olan kişi gücünü kuvvetini kaybeder. Hor görülür zelil olur. 
  • “Ya Kebir Celle Celalühü” ismi şerifini okuyan kimseler arasındaki; sevgi, saygı, değer ve hoşgörü artmaktadır.
  • Oruçlu olunan vakitlerde okunduğunda, kişinin makam ve rütbesinin artmasına vesile olur.
  • Düzenli olarak tekrarlanan “Ya Kebir” zikri, kişinin ilim sahibi olmasını sağlar. Bu kimseye toplum tarafından değer verilir, hürmet gösterilir.
  • Borcundan kurtulamayan kişiler “ya Kebir” zikrine devam ederse Allah’ın da izniyle borçlarını ödeyecek güce kavuşur.
Derleme @dinierk

Esma-ul Hüsna'nın tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*