Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Cami Halısı Nasıl Alınmalıdır


Özellikle Çin malı cami halılarında haç, domuz vb. figürlerin yer aldığı; figürlerin fark edilmemesi nedeniyle ileriki günlerde sıkıntı yaşanabiliyor

Cami halısı seçerken öncelikle aklımızda olması gereken, halının metrekaresindeki ilmek sayısı ne kadar fazla ise halı o kadar sık olur bu da onun ömrünün o oranda uzun olacağı anlamına gelir. Cami halısında ilmek sayısı arttıkça gramajı artar, gramajı arttıkça ise fiyatı artar.
Cami, kültürel ve dini zorunluluklarla beraber bütün haline getirilir; şayet bu gereklilik grubundan herhangi bir nesne çıkarılacak olursa caminin sahip olduğu ehemmiyet mevcut halinden daha aşağıya iner. Cami içerisinde caminin temiz kalması adına zemini örter durumdaki cami halısı, camiye uygun desen, renk, boyutlara göre seçilerek caminin önemli bir parçasını oluşturur; fakat cami halısını satın alırken doğrudan göze kestirilen ilk modele gitmek, bazı durumlarda büyük hatalara sebebiyet verir.
Özellikle Çin malı cami halılarında haç, domuz vb. figürlerin yer aldığı; figürlerin satın alınırken fark edilmemesi nedeniyle uzun yıllar aynı cami halılarının kullanıldığı olur.
Kimi cami halılarındaki kalitesiz malzeme sebebiyle bakteriler hızla çoğalarak etrafa hem kötü koku hem de hastalık saçar ve bu durum caminin cemaat kaybetmesine sebep verip onun potansiyelini aşağılara çeker.
Halıflex tarzı altı yapıştırma, keçeli ince halılar sağlık açısından zararlıdır. Halı seyrek olduğu için halı dibinde pislik birikir, elektrikli süpürge ile süpürülse dahi tozu saklar. Hav yüksekliği ve sıklığı az olması sebebiyle ayak ve diz yerleri hemen deforme olur, görsel ve fonksiyon olarak yetersiz kalır. Diz incinmelerine bile sebep olabilir. Dokuma değil de yoğun yapıştırıcı içerdiği için kapalı ve rutubetli mekanlarda kötü ve ağır bir koku yaymaktadır. Kalitesi düşük mal aldığınızda ödediğiniz paranın çok kısa süre içerisinde boşa gitme riski vardır. O sebeple zaten zorluklarla toplanan bu paralarla kaliteli ürün alarak doğru satın almalar yapılmalıdır.
Her cami için kendisine uygun durumda cami halısı modelleri bulunur; fakat bu modellerin seçilmesi, değerlendirilmesi, doğal olarak da satın alınması adına bazı işlemlerin takip edilmesi büyük önem arz eder. Her şeyden önce cami halısının camideki iç renk dizaynı ile uyumlu olması, caminin genel mimari özelikleriyle çelişmemesi; işin tasarım boyutunda dikkat edilecek hususların temelini oluşturur; şayet camiyle uyumlu durumdaki halı bulunursa diğer önem dairelerine geçilebilir. Camiyle uyumlu vaziyetteki halının bakteri barındırmama, kir tutmama, alttan ısıtmaya elverişli olma gibi ekstra özelliklerle bezenip o şekilde camiye sokulması; aksi takdirde farklı modellere göz atılması gerekir. Halıların ayrıca İslam ahlakına uygun tasarımları bulundurması ve fiyatının da makul olması önemlidir.
Sık halının dibine yabancı maddeler inemez. Sık halılarda cemaat üzerinden düşen veya çevresel etkilerden gelen yabancı maddeler halının sıklığından dolayı dibine inemez ve yüzeyde kalır ve böylelikle kolayca temizlenebilir. - Sık halının tüyleri kolay yatmaz. Bize göre halının en önemli özelliklerinden birisi de halının yumuşaklığını uzun yıllar muhafaza etmesidir. Cami halılarında en çok görülen ayak basılan ve secdeye giderken vurulan diz hizasında oluşan deformasyonlardır. Eğer halınız seyrek ise tüyleri hemen ezilecek ve hem görüntüde hem konforunda eksiklikler meydana gelecektir. Oysaki sık halılarda halının tüyleri birbirine destek olarak bir direnç oluşturur ve halının konforunu sağlayan o direnç katmanı sayesinde halınızı yıllarca sertleşmemiş ve konforundan kaybetmemiş olarak kullanabilirsiniz.
Akrilik halı yapısı gereği geleneklerimizde çok önemli yeri olan yün halıya en çok benzeyen petrol ürünü elyaf malzemedir. Aşınmaya dayanıklı, uzun ömürlüdür keçeleşme ve koku yapmaz. Kullanıldıkça güzelleşir, temizledikçe parlar. Güneş ışığında renk solmalarına karşı dayanıklıdır. Mükemmel derecede renk haslığına sahiptir, renkleri canlıdır. Güvelenmez, yağa ve kire dayanıklıdır.

Seccade tipli halılar camilerde kullanılmamalı
Ocak 2013’te Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde Ankara'da bulunan 1100 cami dernek başkanıyla bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bu vesile ile yaptığı konuşmasında seccade tipi halıların camilerden kaldırılmasını istemişti.
Görmez, yapmış olduğu konuşmada namazda insanların omuzlarının birbirine değerek ruhların kaynaşmasıyla ibadet etmesi gereğine işaret etmiş, ''Seccade tipi halı safları kişiselleştirerek aradaki o birliği baltalıyor. Oysa cemaat olmak bedenlerimizin ve ruhlarımızın birlikte olması, kaynaşması ile olur. Seccade tipi halılardan vazgeçmeliyiz. Bizim böyle bir talebimiz olmazsa halı üreticileri de bu tip halıları üretmekten vazgeçerler'' diye sıkıntısını dile getirmişti.

Araştırma @dinierk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*