Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Diyanet, Riyali Sevdi.. Türk Lirasını Neden Kullanmıyor


Diyanet İşleri Başkanlığı geçen aylarda gerçekleşen hac turundan sonra 2024 - 2024 umre turlarının ikinci dönemini de bu hafta içinde açıkladı. Fiyatlar yine Riyal üzerinden alınıyor. Daha önceleri dolar kabul eden devletin kurumu, bir kaç yıldan bu yana Suudi Riyali üzerinden hac, umre ve Kudüs turları düzenlemeye başladı.
Oysa 2016 yılında Türk Lirası üzerinden ödemelerin alınacağı yönünde kesin karar alınmıştı.
Vatandaşlar, Diyanet gibi bir devlet kuruluşunun kendi halkını neden döviz almaya zorladığını anlayamadıklarını, bu taleplerin Arabistan'ın parasının arz talep yüzünden değer kazanmasına sebep olacağını iddia ediyor.

Umre Her Geçen Gün Zamlanıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi üzerine umre işlemlerinin Suudi Arabistan Riyali (SAR) belirlendiği Aralık 2017'den bu yana bu talebinden vaz geçmiyor. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dolarınızı bozdurun" çağrısına uyarak Hac ve Umre ücretlerini Türk Lirası olarak tahsil edileceğini açıklamıştı. Kısa süren bu talep sonrasında vatandaşları Riyal üzerinden hac ve umreye götüren kurumun, bu düşüncesinin Türk parasına muhalif eylemi olarak nitelendiriliyor.
2022 yılında ortalama 28 Bin - 32 Bin TL arasında bir rakam olarak belirlenen umre turları, 2024-2025 yılı döneminde  en ucuzu 45 Bin - 96 Bin TL olarak talep edilirken, Diyanet'in Türk parası yerine Suudi Riyalinin talep etmesiyle fiyatın daha da artacağını, Türk lirasının değer kaybetmesi için bir başka neden olacağını, devletin bir kurumu olarak bu konuda hassas olması gereken kurumun bu düşüncesinin ne anlama geldiğini çözemediğini belirten vatandaşlar ücretlendirmenin döviz üzerinden yerine Türk Lirası istenmesinin gerektiğini söylüyorlar.

"Diyanet, Döviz Tutarı Açıklasın Türk Lirası Alsın"
Konu hakkında düşüncesini açıklayan bir para uzmanı" Diyanet, kendi vatandaşından Suudi Riyali, Amerikan Doları, Avrupa Avrosu istememelidir. Bu bir devlet kurumudur. O halde vergilerde döviz üzerinden istensin. Bu yanlış bir taleptir. Türk lirasını görmezlikten gelmektir. Bu şu şekilde yapabilir. Diyanet umre ve Kudüs turlarını fiyatlandırırken değeri döviz cinsinden belirler ancak vatandaşına bunu TL olarak Merkez Bankası Efektif kuru üzerinden ödenmesini talep edebilir. Kurun açıklanması zaten her gün yapılıyor. Vatandaş, müftülükler kanalıyla ödeyeceği bedeli öğrenir. Türk Lirasını gider Diyanet'in hesabına yatırır. Şimdi Kudüs turu düzenleyen Diyanet, bunun için millete İsrail şekeli mi al, gel diyecek." demektedir.

Elinde Avro, Dolar Olan Riyale Çevirmek İçin Bedel Ödüyor
Öte yandan, hac ya da umre için zamanında Avro ya da Dolar biriktiren vatandaşlar Diyanet organizasyonu ile hac ya da umreye gitmek istediklerinde kayıt sırasında döviz bürolarına giderek bunları Riyale çevirmek için ayrıca zarar etmektedirler. Dolar ya da Avro'yu Riyale çevirmek için ellerindeki paraları düşük rakamla bozdurmak zorunda kalıp, Riyal için de yüksek rakamdan tekrar satın almak zorunda kalmaktadır. Ellerindeki dövizleri bozdurup satın alırken parasal değerlerde de zarar uğrayan vatandaşlar Diyanet'in bu yönde de düşünüp, olması gereken şekilde sadece Türk Lirasını tercih etmelidir, denilmektedir.

"Çözüm, Hükümetin Karar Vermesinde"
Diyanet'te uzun yıllar geçirmiş, hac ve umre görevlendirilmelerinde bulunmuş bir kişide, dövizle hac ve umre yapılma sebebinin Arabistan'dan ve uçak şirketlerinden kaynaklandığını iddia ederek " İnanıyorum ki, Diyanet İşleri Başkanlığı da bu durumdan vatandaşımız kadar rahatsızdır.. Öylesine bir sistem kurulmuş ki adeta buna mahkumsunuz. İş, Diyanet ile bitmiyor. Biz Türk Lirası ile işlem yapacak olsak bile uçak biletleri, Arabistan rezervasyon ve otel ücretlerinin tamamı döviz ile... Türk Lirası ile tahsilat yaptığınızı düşünün. Sürekli değer kazanan dövizin kur farkını Diyanet nasıl karşılasın? Yani bizim Türk Lirasına geçmemiz yetmiyor Türk Hava Yolları ve Arabistan’ın da buna olumlu cevap vermesi gerekiyor. Söz konusu kurum dışı bir işlem olunca da haliyle bu anlaşmaları yapacak olan Diyanet değil hükümettir. Bu iş Diyanetten çok hükümetin tasarrufu altında uluslararası düzeyde çözüm bekleyen bir konu.. Karar verecek olan Diyanet değil hükümet olduğuna göre vatandaşların bu konuda hükümete seslenmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Uzmanlar ve vatandaşlar, Diyanet'in Riyal ya da diğer yabancı paraların talep etmesinin son bulmasını istemektedirler.

Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 - 2025 Yılı Umre Tur Fiyatları İçin buraya tıklayınız
@erolkara

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*