Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Mini Banner

                                  "

Edirne Selimiye Değil, İstanbul Selimiye Cami


Selimiye Cami, Mimar Sinan, ustalık ve Edirne..
Bu cümleleri okuyan bir kimsenin yadırgamadan aklına gelen camiden bahsetmeyeceğiz.
Biz Selimiye'ye Büyük kelimesini ekleyerek farkı baştan koyalım diyoruz ve sizi İstanbul Üsküdar ilçesinde gezdirmek istiyoruz.
İstanbul Üsküdar maneviyatını yine de korumaya çalışan ender ilçelerimizden biri.
Bir de eskiden hacıların toplandığı ve bir ucu Mekke'ye, Medine!ye uzandığı yolun başı olan Harem semti..
Harem semtinde bir başka eser, Büyük Selimiye Cami.
Bir çok insanın hayatında acı tatlı hatıraları büyük bir kışlanın, Selimiye Kışlası’nın karşısında...
İstanbul’un Selimiye'si Büyük Selimiye Cami, III. Selim tarafından 1789–1807 yılları arasında; muvakkithane, çeşme ve bir sebil ile birlikte inşa edilmiş..
Caminin ilk yapımında kalın olarak yapılan minareleri birilerini rahatsız etmiş olacak ki, inceltmeye çalışanların yıllar sonra 1823 yılında şiddetli bir lodos fırtınasında minarelerden birinin tamamen, diğerinin kısmen çökmesine neden olacaklarını biliyorlar mıydı, bilemiyoruz.
Caminin başına gelenleri sadece bu mudur, derseniz.. Tabii ki değil..
Cami, başmîmâr Mehmed Ârif Ağa döneminde başlanıp Ahmed Nûreddin Ağa’nın başmimarlığı döneminde tamamlanmış.
Tarihi çınarın sizi davet ettiği kapıdan girdiğiniz taç kapısındaki "Selâmun aleyküm üdhulü’l-cennete bimâ küntüm ta’lemûn” “Selâm üzerinize olsun! Ancak bilenler olarak cennete girin”. davetiyesi anlayanı uyarır.
Bu davet ile camiye girmeniz de çok önemlidir.
Cami kapı tokmakların birisinde "La ilahe illallah" birisinde de "Muhammeden Resullullah" yazıldığını göreceksiniz.
İçeri girip de müezzin mahfeli merdiven kapılarının üzerinde “Yâ müfettiha’l-ebvâb iftah lenâ hayra’l-bâb” “Ey bütün kapıların açıcısı olan! Bizlere de hayır kapısını aç!” duasını ederseniz neler kazanırsınız..
Devasa avizesi, 24 pencere bulunan tek ve derin kubbe ve yekpare görünümlü minber ve vaiz kürsüsü devrin muhteşem işçiliğini yansıtır.
Sultan Selim Han, caminin içini Fetih suresiyle donatmış. Bunun anlamak için 3. Selim'i bilmek gerek diyoruz.
Caminin sağındaki Hünkar mahfeli iki katlı olarak sizi karşılar.. Mermer sütunlar üzerine oturan bu dairelerden sağdaki Padişahın namaz kılması, soldaki ise dinlenmesi ve ziyaretçileri kabul etmesi için ayrılmıştır.
 Bugün İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi’ne açılan kapılardan biri, Namazını sık sık burada kılan padişahın, kışladaki askerleri buradan takip ettiği söylenir.
Caminin bütün kapılarının iç ve dış üstlerinde Kuran’dan ayetler yazılıdır. Hiçbir cami kitabe bakımından bu zenginliğe sahip değil diye öğreniyoruz.
Ziyaret ettiğinizde içinizi kaplayan huzuru unutamayacağınız. Ecdadın mimari dehası karşısında hayranlığınızı gizleyemeyeceğiniz Selimiye Camii, geçmişten geleceğe yolu Üsküdar’dan geçenleri misafir etmeyi sürdürüyor.
Bir devre şahit olacağınız, döşemelerinde cihan padişahının ayak seslerini işiteceğiniz camiye gelin ve geçmişe kulak verin.
Selimiye Kışla Sokağı, Şerif Kuyusu Sokağı, Selimiye Cami Sokağı ve Çeşme-i Kebir Sokağı cami kapılarının açıldığı avluların çevresinde yer alıyor.

Derleme Erol Kara / @dinierk













































Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*