Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Allahın İsimlerinden El-Kâbıd Ne Demektir


Kaabız (Kaabıd) - الْقَابِضُ جل جلاله - celle celallahu - “Şanı ve azameti yüce olan”

El-Kâbız : Her şeyi teslim alan, hikmeti gereği rızkı ve her türlü nimeti ölçülü veren, eceli gelenlerin ruhlarını teslim alan. O kullarına vermiş olduğu canı ecel vakti gelince, ruhunu bedenden kabzederek alandır.
Allah (c.c.) Kabıd ismiyle kullarını bazen zora sokar, rızkını daraltır ve O'na muhtaç eder.
Kabıd ismi borcunu ödemeyen, iflas eden, malını kaybeden kişiler için tecelli eder. 
Öte yandan Allah, Kabıd ismi hürmetine kulların O'ndan yardım istemesi için onları rahat bir yaşamdan yoksun eder. 
Bu esma bizlerin ne kadar aciz olduğunu ve Allah'ın (c.c) mutlak güç sahibi olduğunu gösterir. Bizi yaratan Allah'ın (cc) verdikleri nimetler sonsuzdur. Saymaya başlasak bitiremeyeceğimiz bu nimetleri Allah (cc) istediği zaman elimizden alır. Dilediğinin rızkını keser ve bir anda yoksul ve muhtaç duruma getirir. Bu da bir imtihan vesilesi olduğundan durumu sabır ve metanetle karşılarsak kazanmış oluruz.

El Kabid esmasının geçtiği ayetler 
Kâbıd isim olarak Kuran-ı Kerim'de geçmez. Fiil olarak geçer. Rızıkları daraltan, kalpleri daraltan, ruhları kabzeden, can alan gibi cümlelerle Rabbim bizlere açıklar.

Bismillahirrahmanirrahim
  • "Allah, darlık da verir, genişlik de. Hepiniz O'na döndürülüp götürüleceksiniz. Bakara-245
  • "De ki: "Ey mülkün sahibi Allah’ım! Dilediğine mülk verirsin, dilediğinden de mülkü çeker alırsın ve dilediğini yüceltir, dilediğini alçaltırsın. Hayır yalnız senin elindedir. Muhakkak ki sen, herşeye gücü yetensin." Ali İmran 26
  • “Çaresiz sizleri biraz korku, biraz açlık, biraz maldan, candan ve ürünlerden eksiklik ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabırlıları.” Bakara 155
  • “Allah ölümleri anında ruhları alır. Ölmeyenleri de uyuduklarında alır. Sonra haklarında ölüm hükmü verdiklerini alıkoyar, diğerlerini de takdir edilmiş bir süreye kadar salıverir. Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.” Zümer 42
  • "De ki : Hakikaten Rabbim kullarından dilediği kimseye rızkı hem döşer, hem sıkar ve her neyi hayra sarfederseniz, O onun yerine başkasına verir, hem O rızık verenlerin en hayırlısıdır." Sebe-39
  • "Çaresiz sizleri biraz korku, biraz açlık, biraz maldan, candan ve ürünlerden eksiklik ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabırlıları." Bakara-155
  • Onlar ki, başlarına bir musibet geldiği vakit, "Biz Allah'ın kullarıyız ve nihayet O'na döneceğiz" derler. Bakara-156
  • "Allah, darlık da verir, genişlik de. Hepiniz ona döndürülüp götürüleceksiniz." (Bakara Suresi, 245. Ayet)
    "Çaresiz sizleri biraz korku, biraz açlık, biraz maldan, candan ve ürünlerden eksiklik ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabırlıları." (Bakara Suresi, 155. Ayet)
    "Onlar ki, başlarına bir musibet geldiği vakit, Biz Allah'ın kullarıyız ve nihayet Ona döneceğiz derler." (Bakara Suresi, 156. Ayet)
Ya Kâbıd İsminin Fazileti 
  • Zalimin zulmünden kurtulmak için 'Ya Kâbıd' diyerek 903 defa bu esma-i şerif okunur.
  • En kısa zamanda her türlü muradına nail olmak isteyenlerin bu ism-i şerifi, zikir saatleri olan vakitlerde 'Ya Kâbıd' diye 903 defa okurlarsa Rabbim bütün işlerini ona kolaylaştırır.
  • Günlük bu ismi şerifi 903 defa 'Ya Kâbıd' diyerek zikrine devam edenlerin bütün sıkıntıları üzerinden kalkar, kalbi temizlenip arınır. İnsanların karşısında bir heybetli olur.
  • Bu zikre 'Ya Kâbıd' diyerek 903 defa devam eden kimselerin düşmanları ona karşı hiçbir zarar vermezler.
  • Zikir saatlerinde zikir adedince 'Ya Kâbıd' diye bu esma-i zikri çeken bir kimsenin Allah azze ve celle o zümreye bir heybet ve celâl verir. Bütün herşeyden koruyup kollar. Birisi ona zulüm ya da eziyet edecek düşmanına karşı emin olarak korunur. Vekil olarak Allah yeter.
  • Bu ismi şerifi 4 gün boyunca ara vermeden 903 defa 'Ya Kâbıd' diyerek çekmeye devam eden bir kulu Allah'u Teâla düşmanın şerrinden korur ve onu huzura ve feraha kavuşturur.
Derleme @dinierk
Esma-ul Hüsna'nın tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*