Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Allahın İsimlerinden Ez-Zâhir Ne Demektir

Ez-Zâhir الظَّاهِرُ- جل جلاله - celle celallahu - “Şanı ve azameti yüce olan”

Ez-Zâhir, Varlığını ve birliğini belgeleyen birçok delilin bulunması açısından varlığı açık olan.

Varlığı açıkça gözüken demek, El Zahir demektir. El Zahir Allahu Teala'nın tüm delilleri ile, kanıtları ile göründüğünün kanıtı olan bir esmadır
Allahu Teala'nın 99 isminden biri olan El Zahir, rabbin tüm gerçekleri çırılçıplak göstermesinin yanında bir de varlığının kanıtı olması açısından çok önemlidir. Kainatı ve canlıları yaratan, öncüsü olmayan, her şeyin yaratıcısı ve bileni, karar vereni olarak Allah'ın kanıtlarından bir tanesini gösterir El Zahir esması.
Allah Teâlâ’nın varlığı her şeyden âşikârdır. Gözümüzün gördüğü her manzara, kulağımızın işittiği her nağme, elimizin tuttuğu, dilimizin tattığı her şey, fikirlerimizin üzerine çalıştığı her mâna, hâsılı, gerek içimizde, gerek dışımızda şimdiye kadar anlayıp sezebildiğimiz her şey O’nun varlığına, birliğine, kemal sıfatlarına şâhiddir.

Ez-Zâhir isminin birçok fazileti bulunmaktadır. Ez-Zâhir'in faziletleri aşağıda açıklanmaktadır.
  • Ez-Zâhir ism-i şerifi gizliliklerin ve sırların kişilere bildirilmesi için 1106 kere '' Yaz Zahir Celle Celalühü'' diye okunmalıdır.
  • İşrak vakti geldiği zaman ve bu zamanda okunulur ise kalb velayet nurları ile nurlanarak gizli olan şeyler saklanmaz, aşikar olur.
  • Kişilerin kötü alışkanlıklarından kurtulabilmesi için Ez-Zâhir ismi usulüne göre zikredilmeli ve niyetle üzerine okunması gerekmektedir.
  • Ez-Zâhir ismini hergün 1106 kere zikredilir ise bütün gizli işlerin esasları ortaya çıkar ve bildirilir.
  • Kişiler işlerin tüm gizli taraflarını görebilmek için 5 vakit namazdan sonra 1106 kere ''Ya Zahir Celle Celâlühû'' zikrine devam edilmelidir.
  • Cuma Namazından sonra ''Yâ Zâhir'' ismi 15 kere okunur ise batını iç alemi münevver olur ve nurlanır.
  • Ez Zahir isminin zikri 1106 adetten oluşmaktadır. Ayrıca bu zikrin saati ise Zülal günüdür. Zülal günü cumartesi gününe denk gelmektedir.

Derleme @dinierk

Esma-ul Hüsna'nın tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*