Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Karyağdıbaba Türbesi Kurtarıcı Bekliyor


İstanbul Eyüp sultan ilçesinde adı üzerine tartışmalar yapılsa da, bir türlü yetkililerin ilgilenmediği Fransız şair ve Türk düşmanı olmasının yanı sıra cinsel sapması olan Piyer Loti'nin adını taşıyan tepedeyiz. Her ne kadar amacımız İdrisi Bitlisi hazretlerinin türbesine gitmekse de yolumuz üzerine denk gelen Karyağdı Baba tabelasını görünce yönümüzü değiştirdik.
Karyağdı sokağı ile Ballı Baba (eski adı Balî Baba) birleştiği yerde, etrafı kalın taşlarla çevrili duvarların olduğu yere vardığımızda bizi iki adet tabela karşıladı . Birinde "Karyağdı Baba türbesi Şahkulu Sultan Vakfının mülkiyetindedir", diğer tabelada ise, Gümüşova mah 38 ada 4 parselde bulunan eserin tadilatı Şahkulu Sultan Vakfı tarafından yapılmaktadır. " yazılı. Özel mülkiyet olarak gördüğümüz için içeriye girip girmeme konusunda tereddüt yaşarken, bahçede eğreti bir masada 3 - 5 kişinin oturduğunu gördük. İzin istedik. Davet olumlu olunca içeriye girdik. 
Girişin tam karşısında, masanın hemen arkasında yıkıldı yıkılacak köhne bir gecekondumsu yapı gördük. Bir yandan tedirginliğimiz devam ederken hazire bölümüne geçtik. Küçük bir mezarlığı andıran yerden yürüyerek Karyağdı Baba'nın mezarına kadar geldik. Geldik, gelmesine burnumuza gelen ağır kokudan rahatsız olmaya başladım. Mezarın yanındaki binadan ağır bir koku yayılıyordu. Duamızı yaptık ve hemen çıkma gereği duymuştum. Mezarlıkta ilginç mezar taşları vardı. Kabrinin çevresinde dervişleri ve daha sonra posta oturan dervişlerinin kabirleri bulunmaktadır. 
Bir kısmı bakıma muhtaç olan mezarlıkta temizlendiği belli olan tek yer Karyağdı Babanın mezarı ve çevresi idi. Kabrin hemen arkasına dizilmiş mavi su bidonlarının sıra ile dizilmesinden burada bir ticaretin söz konusu olduğunu anlamıştım. Öğrendiğim kadarıyla alevi olan vatandaşlar, buraya sık sık gelerek bir takım dini ritüelleri, saz çalıp ezgiler dile getirerek adeta cem evlerinde yaptıkları şekilde toplanıyorlarmış.


Karyağdı Baba’nın kabri tekke haziresinde olup, etrafı parmaklıklı ve baş tarafındaki şahide elifi sikkeli, kalın ve silindirik bir şekilde. Kitabesinde "Kutbü’l-ârifîn Gavusu’l Vasılîn Hazreti Karyağdı Es-Seyid Muhammed Ali Kuddise Sirruhu" ayak taşında da Huve’l-Mu’în Sadât-ı Sülâle-i Kâzimiyyeden Horasânî Karyağdı ‘Alî Baba Kuddise Sirruhu’l-Celiyu’l-A’la yazdığını da kaynaklardan öğrendim.
Şeyh Es-Seyyid Mehmed Ali’ye Karyağdı Baba denmesinin nedeni menkıbesine göre, çok sıcak bir yaz mevsiminde Ali Baba’dan bir keramet arzu etmişler. O’da yaz mevsiminde kar yağdırmış. O andan itibaren “Karyağdırdı Baba” diye anılmış ve bu da sonradan “Karyağdı Baba”ya dönüşmüş.
Tekke ve hazirenin pek öyle bakımlı olduğu söylenemez. Bakıma muhtaç bir gecekondu evi ve bahçesinin andıran yapı için 2018 yılında İBB tarafından restore edilmesi yönünde karar alınmış. Tabeladan da bu restore işinin mülkiyetini almış olan vakfın yapacağını öğreniyoruz. Ancak, görünürde tabela dışında restore çalışmasını yansıtan bir işaret yok. Mülkiyeti Şahkulu Mehmet Ali Hilmi Dedebaba Vakfı'na ait olan tarihi mekan için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 'Özel sosyal kültürel tesis' alanı ilan edilmesi vakfın 5 yıl geçmesine rağmen çalışma yapmamış olması da ayan beyan ortada.. Bu arada elde ettiğimiz bir bilgiye göre de, 1994 yılında Refah ve AKP’den üç dönem seçilen Ahmet Genç yönetiminde Eyüp Belediyesinin Karyağdı Baba tekkesini kamulaştırma çalışmalarının, mevcut vakıf tarafından mahkeme kararıyla engellenmiş. İnanıyoruz ki, tekke ve hazire belediyeye verilse idi gayet bakımlı bir yer olurdu.

Video / Foto : Erol Kara - @dinierk















Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*