Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Mini Banner

                                  "

Sabah Namazı Saati İle Oynayan Müftülüklere Bir Öneri


Artık gelenek haline geldi. Önce bir kaç müftülükte başlayan uygulama giderek Batı bölgelerinde yer alan müftülüklere dalga dalga yayılmaya başladı. Kasım ayından bu yana başlayan uygulama  halen yeni katılımlarla birlikte sürüyor. Söz konusu uygulama, Ezanların imsak saatinde okunması, Sabah Namazı vaktinde camilerde kılınacak namaz vaktinin erkene alınması 
Bu uygulamayı başlatan, başlayacak olan müftülüklere de önerimiz var.
Dikkate alırlar, almazlar kendi inanç ve vicdanlarına bağlı. Almayacaklarını anlarım. Çünkü, alırlarsa da içerden çok tepki alacaklardır.
Neden tepki alacak diyorsanız. İmamlar bir an önce mesailerini bitirmek, evlerine daha erken gitmek isteyeceklerdir. Sabah namazını da bir an önce kıldırmış olmanın sevincini yaşadıkları gibi..
Bilindiği gibi, ülkenin orta ve batısında bulunan bir çok il müftülüğü, Kasım ayı başından itibaren sabah vakti ezan okunma saatini imsak vaktine almış, namaz kılma saatini de imsaktan yarım saat sonraya aldırmıştı.
Genelgeye göre, bu uygulama Ramazan ayı bitimi ile de sona erecek.
Her ne kadar uygulama için vatandaşlardan gelen talep üzerine denilse de pek doğru değil. Uygulama, sabah camiye gitmeye alışkanlık etmiş, ardından işe gidenlerin bir kısmı için faydalı olmuşsa da  Ocak ayından itibaren günün uzaması ile Ramazan öncesi kısmen yine sorun olacak. Sabah namazlarını camide kılacak olanların etkilendiği bu uygulama aslında Hanefi mezhebinde olanların hakkına girmek  oluyor.
Bir gerçekte sabah namazına gelenlerin sayısında bir değişiklik yapmadığıdır. 
Senenin dokuz ayı sabah namazlarını Hanefi mezhebine göre kılan Müslümanlar bu uygulama ile imsak saatine yakın bir vakitte sabah namazını eda edecek. Bu yanlış. Şafi mezhebine göre desek, Şafi mezhebinde olanlar imsak vaktinin girmesiyle sabah namazını kılmaların efdal kabul eder. Yani, işin esasında her iki mezhep camide namaz kılmaya gitse olması gereken vakitte kılamıyor, oluyor. 
Artık, kararlar alınmış bu uygulama sürecek.
Bizim gerçek derdimiz ise, kış aylarında saatleriyle oynanacak olan yatsı namazı olmalı ki, insanlar yatsı namazına yetişebilsin.
Müftülükler, "Sabah namazını geri alıyorsunuz da yatsı namazı vaktini neden ileriye almıyorsunuz" diye soranlara net bir cevap dahi veremiyorlar..
Malumunuz, yatsı ezanı kısa günlerde saat 19:00 civarında okunuyor Memurlar hariç çalışan kesim 19:00 civarı işinden çıkıyor ve yatsı namazlarına yetişemiyor. Yatsının 1 saat geç kılınması dinen de , mezheplere göre de  sakıncalı değil. Bu uygulamayı getirebilirsiniz. Hem daha faziletli bir saat hem de iş saatlerinin bitiminde insanların "... geç kalırım" korkusu olmadan camileri rahatça, huzurla dolduracağı bir namaza sebep olacak..
Sormak isteriz, yaz saati uygulaması varken ya da ondan daha önceki dönemlerde ülkemizde bugünkü saat uygulaması olduğu yıllarda ezan okunma saatleriyle oynanıyor muydu. O zaman yaşayanlar işe gitmiyor muydu.?
Sahi, Ramazan ayında Yatsı namazı saati ile oynuyorsunuz da, kış günlerinin diğer vakitlerinde neden Yatsı namazını 1 saat sonraya almıyorsunuz. Yatsı namazlarını daha geç vakitte almayı düşünmenin güzelliği görmek dileğiyle..
Önermesi bizden

Erol Kara - DiniERK  için yazdı..

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*