Type Here to Get Search Results !

DiniErk - Diyanet Dünyasından

Hristiyanlar, Cuma Gününü Çok Seviyor


Hristiyan inancına göre 13 rakamının kendilerine uğursuzluk getirdiğini duymuşsunuzdur. Hristiyan kültüründeki en yaygın batıl inançlardan biri olarak 13 korkusu kabul edilen bir anlayış olarak bilinmektedir.
Hatta bazı insanlar 13. günleri evden çıkmıyor, uçağa binmiyor, iş anlaşması yapmıyor. Ayrıca bazıları 13 kişilik masada yemek yemiyor, binaların 13. katında durmayıp 14'e çıkıyor. Hatta, bu dine inanan kimselerin anlayışına göre, 13 sayısının uğursuzluğu, Hz İsa (aleyhisselam) ve havarilerinin katıldığı 'Son Akşam Yemeği'nde 13. konuk Yahuda, peygambere ihanet ederek Kutsal Cuma günü çarmıha gerilmesine neden oldu.
Cuma gününde Hz. Adem (aleyhisselam) ve Havva'nın yasak meyveyi yedikleri ve Kabil'in kardeşi Habil'i öldürdüğüne inanılıyor. Yahudilere göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni; İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olmasıydı.
Biraz daha örnek verecek olursak, Dünyanın bazı lüks otellerinin asansörlerinde 13. kat düğmesi yoktur. Ayrıca 13 sayısını taşıyan odalar ve 13. kat da yoktur. Dünyanın bazı başka yerlerinde evlerin kapı numaraları 13 olmasın diye ''12+1'' şeklinde yazılır. Tarot kartlarında 13. kart, ''ölüm'' kartıdır. Çoğu zaman yaşanan bazı tesadüfler, 13 sayısının uğursuzluğuna yorulmuştur. Örneğin 1970 yılında, NASA'nın insanlı Ay yolculuğunun 7. uçuşu olan ''Apollo 13'' projesinin başarısız olmasına neden olarak, isminde geçen 13 sayısı gösterilmektedir.

Ayın 13'üne Gelen Cuma En Güvenli Gün
Tüm bu inanışların ve korkuların halen sürdüğü çağımızda Hollandalı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada, insanların bazılarının yaşam biçimlerine etkisi olabilecek kadar yaygınlaşan Hristiyanlık inancına göre uğursuz sayılan ayın 13’üne denk gelen cuma gününün diğer cuma günlerine göre daha güvenli olduğu ortaya kondu.
Hollanda Sigorta İstatistikleri Merkezi tarafından yayımlanan bir çalışmada, ayın 13’üncü gününe denk gelen cuma günlerinde, diğer cuma günlerine göre daha az kaza, yangın ve hırsızlık olayları oluyor.
Hollandalı sigortacıların son iki yılda, her cuma günü için ortalama 7800 trafik kazası bildirimi aldığı, ayın 13’üne denk gelen cuma günü için ise bu sayının ortalama 7500 olduğu orta kondu.
Çalışmada, yüzyıllardır uğursuz olduğu inancının hüküm sürdüğü bu günde yangın ve hırsızlık olaylarının diğer cumalara göre daha az görüldüğü belirlendi.


Derleme : @dinierk / Erol Kara

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.