Type Here to Get Search Results !

DiniErk - Diyanet Dünyasından

Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur


Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. Allah bundan sonrakilere ermeyi nasip eylesin. Ramazanı şerifi tamamlayan Müslümanları bu kez Şevval ayında tutulan orucun heyecanı sardı.
Halk arasında "6 gün oruçları" olarak bilinen Şevval ayı yine kendine has özellikleri ile Müslümanların değer verdiği aydır. Zira bu ay tutulan nafile 6 gün orucu ile birlikte müminler bir tam yılı oruçlu olarak geçirmiş sayılacaklardır.
Bununla ilgili hadisi şerif şöyledir
Bir kimse Ramazan-ı Şerif ayını oruçlu olarak geçirip arkasından Şevval ayında da altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.”[Müslim, Sıyam:204; Ebu Davud, Sıyam:58; Tirmizi, Savm:52; İbn-i Mace, Sıyam:33; Ahmed b. Hanbel:3/308, 324, 344, 5/417, 419; Darimi, Savm:44]
Şevval ayı ile ilgili merak edilen soruları derlemeye çalıştık.

Şevval orucu ne zaman tutulur?
Ramazan ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde “altı gün orucu” adıyla bilinen orucu tutmak müstehaptır. Ramazandan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz. Pazartesi Perşembe oruç tutmak çok sevaptır, İmkanınız varsa bu günlere denk getiriniz. Efdal olan en kısa zaman içerisinde tamamlamaktır.

Ramazan’da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir.

Şevval ayının ilk günü oruç tutulur mu ?
Şevvâl ayının ilk günü Ramazan bayramının ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.

Şevval ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir ?Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lâzım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Ayrıca kaza oruçlarında niyet geceden olması gerek yani imsaktan önce kişi niyet etmesi önemlidir.
Şevval ayı içinde nafile oruç tutacaklar;
“Niyet ettim Allah rızası için Şevval ayının orucunu tutmaya”
Ramazan'dan kaza orucu olan varsa
-“Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını tutmaya”
diye niyet edilir.

@dinierk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.