Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Allahın İsimlerinden En-Nâfi Ne Demektir

En-Nâfi - النَّافِعُ جل جلاله - celle celallahu - “Şanı ve azameti yüce olan”

En-Nafi; O, fayda veren şeyi yaratandır. En-Nafi; sürekli olarak bütün mahlukata hayır ve fayda sağlayandır. O ki; hayır ve menfaat verici şeyleri yaratandır. Yaratması sürekli olandır.
En-Nâfi dilediği kullarına fayda ve yarar isabet ettirendir.
En-Nâfi kulların başka kullarına fayda vermesini sağlayandır.
En-Nâfi yeryüzünde bütün yararlı imkanları sağlayan ve elinde bulundurandır.
Her Müslüman Allah'tan başka bir şeyin yarar sağladığına inanmamalıdır.
Yararların Allah'ın iradesi ile gerçekleştiğini bilmelidir.
Allah'tan başka fail yoktur.
Müminlere yarar sağlayacak her şey Allah'tandır.
Bir kuldan başka bir kula gelecek her türlü yarar, Allah'ın o kişiyi yönlendirmesi ile gerçekleşir.
Allah'ın kişilere sağlayacağı yararlardan onlar da başkalarını yararlandırmalı ve aracı olmalılardır.
Yapılan iyilik ve başkalarına sağlanan yarar ile ahiret için kişi kendisine yarar sağlamış olacaktır.
Bu yararlar kişilerin yarın Allah katında şefaatçileri olur.

Kur-an'da En Nafi

"Allah'tan başka size fayda ve zarar verecek yoktur" anlamında birçok ayet olduğu bilinmektedir. "Hayır ve şer Allah'tandır." İfadesi de bu ismi işaret etmektedir.
  • “..Eğer sabreder ve Allah’tan korkarsanız, onların hilesi size hiçbir zarar veremez. Şüphesiz Allah onların yaptıklarını çepeçevre kuşatmıştır.” (Ali İmran 120)
  • “İnkâra koşuşanlar sana kaygı vermesin. Çünkü onlar Allah’a hiçbir zarar veremezler. Allah onlara ahiretten yana hiçbir nasip bırakmamak istiyor. Onlar için çok elemli bir azap vardır.” (Ali İmran 176)
  • “Gizli konuşmalar şeytandandır. Bu iman edenleri üzmek içindir. Oysa şeytan, Allah’ın izni olmadıkça mü’minlere hiçbir zarar veremez. Mü’minler Allah’a dayanıp güvensinler.” (Mücadele 10)
  • “Eğer Allah sana bir zarar dokundurursa, onu yine O’ndan başka giderecek olan yoktur. Eğer sana bir fayda dilerse O’nun keremini geri çevirecek olan hiçbir güç yoktur..” (Yunus 107)
  • “De ki: Ben kendime bile Allah’ın dilediğinden başka ne bir zarar verme ne de bir fayda sağlama gücüne sahibim.” (Yunus 49)
  • “Denizde başınıza bir musibet geldiğinde O’ndan başka bütün yalvardıklarınız kaybolup gider. O sizi kurtarıp karaya çıkardığında yine eski halinize dönersiniz. Zaten insanoğlu nankördür.” (isra 67)
  • “De ki: Göklerin ve yerin Rabbi kimdir? De ki: Allah’tır. O halde O’nu bırakıp da bizzat kendilerine fayda sağlama ya da zarar verme gücününe sahip olmayan dostlar mı edindiniz? De ki: Körle gören bir olur mu hiç? ” (Rad 16)
  • “…Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabrederler. işte doğru olanlar bu vasıfları taşıyanlardır. Muttakiler de ancak onlardır.” (Bakara 177)
  • “…Kim de inkâr ederse onu az bir süre geçindirir sonra onu cehennem azabına zorlarım. Orası varılacak ne kötü yerdir.” (Bakara 126)
  • “Bugün birinizin diğerinize bir fayda sağlamaya veya bir zarar vermeye gücünüz yetmez…”(Sebe 42)
  • "...Allah'ı bırakıp da sana fayda sağlamayacak ya da zarar veremeyecek şeylere tapma...Eğer bunu yaparsan o takdirde sen mutlaka zalimlerden olursun..." ( Yunus Suresi, Ayet 106 )
  • "...Ey iman edenler! ...Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda olunca sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah'adır...Artık O size yaptıklarınızı bildirecektir.."( Maide Suresi; Ayet 105 )
En Nafi / Ya Nafi Zikrinin Fazileti İle Faydaları
  • En-Nafi esmasının zikrine devam eden kişi hangi işe girişirse o işte başarı kazanır.
  • En-Nafi zikrine devam eden kişi Allah'ın izniyle maddi manevi sıkıntı ve yokluktan kurtulur. Allah'ın izniyle rahat ve huzur içinde yaşar.
  • En-Nafi isminin zikri 201 adettir. Zikir saati Zühre, günü Cuma'dır. Zikir saatinin Zühal olduğunu söyleyenlerde vardır. Bu takdirde zikir günü Cumartesi olarak karşımıza çıkar.
  • İş hayatında başarılı olmak için ve faydalı kazançlar için günde 201 defa bu ismi zikredebilirsiniz. Faydalı ve hayırlı işler yapmak isteyenler günde 201 defa bu ismi zikredebilir.
  • - En-Nâfi ism-i şerifi maddi ve manevi hastalıklardan şifa bulmak için 201 kere ''Ya Nâfi Celle Celalühü'' diyerek okunu
  • Ağrı ve acı çeken birisi elini ağrıyan yerin üstüne koyup ara vermeden bu ismi 201 defa zikrederse Allah'ın izni ile ağrıdan kurtulur ve rahatlar. Maddi ve manevi bütün yokluk ve sıkıntılardan kurtulmak isteyenler bu ismi günlük olarak zikretmesi gereklidir.

Derleme @dinierk

Esma-ul Hüsna'nın tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*