Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Camilerin Isıtma ve Soğutma Giderlerini Vatandaş Ödeyecek


Müftülüklerden camilere sayaç uyarısı.
Cami sayaçlarını aydınlatma, ısıtma soğutma ve sair işler için ayrı ayrı olarak ayırmaları konusunda müftülükler cami görevlilerini bir kez daha uyardı.
Camilerin, Kuran kurslarının aydınlatma giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden, ısıtma ve soğutma sistemlerinin ise cami göevlileri ve dernekleri tarafından vatandaşlardan toplanacak paralarla yapılması konusunda müftülüklere, müftülüklerden de camilere uyarılar gelmeye başladı.
Her yııl hatırlatılan genelgede belirtildiğine göre, sık sık cami görevlilerinin uyarılmasına rağmen pek çok camide sayaçların ayrılmadığı belirtildi. 
Genelgede belirtildiği şekilde ,yapılacak olan uygulama ile camilerin ısıtma-soğutma giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesinden ödenmeyeceği yalnızca aydınlatma giderlerinin karşılanacağı belirtilerdi. Bunun için sayaçlarının ayrılması konusunda hassas davranılması gerektiğini belirten Diyanet, müftülükleri de bu konuda uayradı. Cami görevlilerinin en kısa zamanda aydınlatma sayaçlarının ve ısıtma/soğutma sistemlerine bağlı olan sayaçların numaralarının ivedilikle müftülüklere bildirilmesi istendi. Bir çok vilayette de konu muhtarlıklara da yazılı olarak gönderildi. 

Vatandaş Ne Diyor.
Camilerin aydınlatma, ısınma ve soğutma sistemlerinin ayrı ayrı sayaç takılması konusunda vatandaşlar da tepkili. Konuyla ilgili görüşlerini belirten vatandaşlar ""Kamu binalarının tüm elektirk giderlerinin devlet tarafından karşılandığı açık. Bir kamu kurumu olan Diyanet'e bağlı olan ve her hafta para toplanarak Diyanet'e gönderilen paraların yine halka dönmemesi hata. Camilerin de, lojman, çay ocağı ve varsa işyerleri hariç ibadethane, gasılhane ve tuvaletlerin giderleri Diyanet tarafından karşılanmalıdır. Bu milletin bu kadar üstüne gidip her hafta para toplamaya ve imamlarımızı bu kadar tedirgin etmeye gerek yok. Biz istiyoruz ki camilerimiz önünde bağış masası açılmasın ve imamlarımız elektrik faturalarını ödemek için avuç açmasın. Türkiye artık bunları çoktan aşmıştır. Camilerimizde elektrik parasının alınmasını istemiyoruz. Devletimiz camilerin elektrik giderlerini karşılasa hem görevlilerimiz hem de imamlarımız rahat edecek ve her hafta para toplama derdinden kurtulacaklar. Burası ibadet yeridir, bunları devletimiz karşılasa gayet güzel olur." dedi."

Diyanet Sendikaları da Halkla Aynı Fikirde
Konuyla ilgili görüşlerini aldığım sendika yöneticiler de şunlaı ifade etti."Din görevlilerimizin, camilerde cemaatin artması için yazın ve kışın gerekli tedbirleri aldığı düşünüldüğünde, sayaç tefriki yapılmasının her yerde uygulanamayacağı görülecektir. Gereksiz elektrik kullanımının ve israfın önlenmesinin tedbirleri alınarak, elektrik dağıtım şirketlerine yapılacak ödemelerin, gerekli çalışmalar yapılıp tamamının Başkanlık merkezinden ödenebilmesinin çalışması da yapılmalıdır. Böylelikle din görevlilerimiz ile müftülükler, dernekler, muhtarlar ve cami cemaati ile sıkıntı yaşanmasının önüne geçilebilir. Her Cuma namazından sonra başka camiler için toplanan yardımlardan kendi camilerine sıra gelmediğinden yakınan görevlilerimiz yetkililerden çözüm bekliyor.
Ülkemizdeki tüm kamu kurumlarının ısıtma ve soğutma elektrik-doğalgaz faturaları devlet bütçesinden karşılanırken, sadece camilerimiz ve Kur’an kurslarımız bu hususa ilişkin üvey evlat muamelesine tabi tutulmuştur. Tüm bunlar yetmemiş gibi hala bazı cami ve Kur’an kurslarımızın elektrik ve doğalgaz abonelikleri ‘ticarethane’ statüsündedir. İbadethanelerimiz, ticarethane sayılmış ve faturalarımız daha da kabarık gelmektedir. İlgili kuruluşlarca abonelik işlemlerinde dahi camilerimiz ibadethane olmasına rağmen fahiş miktarda abonelik ücretleri talep edilmektedir."

@Dinierk


Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*