Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Doların Güçlü Olmasındaki Sır

Sürekli duamız...
Doların yerlerde sürünmesi.
Dibe vurması.
Dünyanın en düşük değerli para birimi olarak kullanılması..
Türlü sansasyonlarla bir türlü geçemediğimiz doların arkasındaki güç nedir diye bakmak istediğimizde şaşırtan bir çok fonksiyon bulabiliyoruz.
Hele bu gücü bir de tek kelimede görmemiz mümkün.
En basit şekilde ifade edelim ki, doların arka üzerinde bulunan "GOD" (tanrı) bile başlı başına bir güç..
"İin god we trust" "Tanrıya Güveniyoruz" anlamındaki söz bile bir güç olarak görülmektedir.

Amerikan Hazine Bakanlığı , sözü edilen kelimenin tarihçesini geniş bir şekilde açıklamaktadır., 
Yaklaşık olarak "19. yüzyılda Amerika’nın İç Savaş’ı devam ederken Hristiyanlar, Tanrı’nın himayesinde olmayan bir devletin güçlü olamayacağından hareketle Kongre’ye baskı yapar ve 1864’te alınan bir kararla ilk olarak 2 cent metal para üzerinde ‘In God We Trust’ ifadesi yer almış. Kağıt paralarda yer alması ise 1957’de başlamış. 
Amerikan paralarının üzerindeki bu ibare yerini koruyor. Bir çok kez itiraz edilip, Tanrı kavramının devlet eli ile paranın üzerine oturtulmasından rahatsız olanlar birçok davalar açmışlarsa da, Amerikan mahkemeleri anayasalarının birinci maddesi ile çelişen bir durum görmemişler. 
Bu davalardan biri, en son 2019 yılında açılmıştı. Habere göre, " Amerika Birleşik Devletleri'nde Anayasa Mahkemesi bir kişinin ABD Doları üzerindeki 'Tanrıya Güveniyoruz' yazısının kaldırılması için yaptığı başvuruyu reddetti. 
Ulusal Bağlılık Yemini’ndeki 'Tanrı' ifadesinin kaldırılması için de mahkemeye başvuran Michael Newdow adlı aktivist paraların üzerindeki 'Tanrıya Güveniyoruz' yazsının din ve vicdan hürriyetini ihlal ettiğini savunuyor.
Amerikan medyasında yer alan haberlere göre birlikte iş yaptığı müşterilerinin ateist olduğunu ve Tanrı’ya inanmadıklarını belirten Michael Newdow, başlattığı imza kampanyasıyla müşterilerinin kullandıkları paraların üzerinde ''Tanrıya Güveniyoruz' yazısının inançlarına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.
ABD’nin Minnesota eyaletinde geçtiğimiz yıl 29 ateist, ifade özgürlüğü ve vicdan hürriyetini ihlal ettiği gerekçesiyle paraların üzerindeki 'Tanrıya Güveniyoruz'' ifadesinin silinmesi için mahkemeye başvurmuş fakat bu dava da reddedilmişti."
Ve yıllardır kullanılan bir ibare olarak dolardaki yerini almaya devam eden bu yazıyı, bir de Türk parasında düşünsenize.. 
Türkiye'de yer yerinden oynar mı oynamaz mı.
Ezana, Diyanete, Dini inanışa tahammülü olmayan kitlenin sözde %95'i Müslüman denilen nüfusa sahip bu ülkede insanına rağmen paralara "'Allaha Güveniyoruz' "yazılsa topyekün kıyamet koparacakları kesindir.
Sizce de çelişki değil mi ?

Derleme : Erol Kara / Dinierk



Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*