Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Siirtte Veysel Karani Hazretlerinin Türbesi

Veysel Karani Hazretlerinin Makam Türbesi - Siirt 
Yemen’in Karen Köyü’nde dünyaya gelen Veysel Karani, ömrünü çobanlık yaparak geçirmiştir. Halk arasında dünya nimetlerine önem vermeyen yapısı olduğuna inanılan Karani'nin Hazreti Ali’nin (rah) hilafeti sırasında şehit düştüğü inanışı yaygındır. Ana sevgisini iyi şekilde canlandırdığı için Hazreti Muhammed’in (sav) sevgisini kazandığı bilinmektedir.
Her yıl dünyanın dört bir tarafından birçok Müslümanın ziyaret ettiği türbe, çevrede ziyaret diye anılmaktadır. Asıl adı Üveys bin Âmir Karni olan Hz. Veysel Karani'nin Türbesi, Siirt' in Baykan ilçesinde yer alan Ziyaret mahallesindedir.
Türbe, Siirt'e 40 km, Baykan ilçesine ise 8 kilometre uzaklıkta, Baykan'ın güneybatısında konumlanmaktadır.
Siirt, Baykan İlçesi’ndeki Veysel Karani Hz. makamı, en çok ziyaret edilen makamların başında gelir. Yıllık ziyaretçi adedi yüzbinleri aşar. Burada Veysel Karani Hz. huzurunda eller duaya kalkar, dilekler tutulur, kurbanlar kesilir. Veysel Karani Hz.’ne ait külliyenin temeli Selçuklular Dönemi’nde atılmış, ilk olarak ta Veysel Karani Türbesi yapılmıştır. Daha sonra 1967’de onarım görmüştür. Veysel Karani Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün girişimleriyle 1974 yılından itibaren çok daha bakımlı bir görünüme kavuşmuştur.


Video : Erol Kara

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*