Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Yemek Duası Nedir Ne Zaman Yapılmalıdır


Yemek duası, verilen her türlü nimetten ötürü Allah'a (C.C) edilen şükür sözleridir. İslam dinince yemek ve rızık son derece önemlidir. Yemek yerken uyulması gereken görgü kurallarının yanı sıra yemek duası etmek de bir o kadar mühimdir. 
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir şey yeyip içtikten sonra şu duâyı okurdu:
Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn
"Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun"(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )

Yemek duası ne zaman yapılmalıdır ?,
Yemek duasını yemeğin başında mı, sonunda mı, ortasında mı yapmak gerekir? Yemek duası, yemekten önce ve yemekten sonra okunan bir duadır ve Hz. Muhammed (sav.)’in de sünnetleri arasında yer almaktadır. Yani yemek duası yapmak Müslümanlar için sünnettir.
Peygamberimizin yemeğin başında besmele çektiği ve çekilmesini tavsiye ettiği yemeğin başında unutulması halinde ortasında veya sonunda da besmele çekilebileceği çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Ancak yemek duasını yemeğin ortasında ya da başında yaptığına dair bir delile rastlanmadığı genellikle duayı ise yemeği bitirdikten sonra yaptığı bilinmektedir.
Konuyla ilgili rivayetler şöyledir:
Ebû Ümâme radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm sofrasını kaldırdığı zaman şöyle derdi:
“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz.” (Buhârî, Et`ime 54. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et`ime 52; Tirmizî, Daavât 55; İbni Mâce, Et`ime 16)
Muâz b. Enes radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Bir kimse yemek yedikten sonra: Bana bu yemeği yediren, sonucu etkileyecek bir güç ve kudretim olmaksızın onu bana nasip eden Allah’a hamd olsun, derse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Ebû Dâvûd, Libâs 1; Tirmizî, Daavât 56. Ayrıca bk. İbni Mâce, Et’ime 16)

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*