Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Mini Banner

                                  "

Tavaf Nedir, Nasıl Yapılır, Tavaf Alanına Nasıl Girilir


Hacer'ul Esved övülerek veya istilam edilerek tavafa başlanır.
Yedi şavttan ibaret olan tavafın her dönüşünde; "Bismillahi Allahü Ekber" diyerek Hacer'ul Esved istilam edilir (selamlanır).
Allah resulu Hacerü'l-Esved'i İstilam ettikten sonra şöyle bir dua edildiği yazılıdır:
"Allahü Ekber, Allahü Ekber. Ey Allahım, sana iman ettim. Kitabını tasdik ettim. Ahdine vefa gösterdim. Resulüne ve O'nun sünnetine tabi oldum. Şahadet ederim ki; Allah'dan başka ilah yoktur. O birdir. O'nun şeriki yoktur. Şahadet ederim ki, Muhammed (sav O'nun kuludur ve Resulüdür. Allaha iman ederim. Cibt ve Tağut (gibi putları da) inkar ederim. Muhit'tde de böyledir."
Yalnız şunu belirtmekte fayda vardır.
Günümüzde Hacer'ul Esved'i öpmek veya el sürmek herkese nasip olmayabilir. Çünkü burada çok büyük bir izdiham vardır. Zaman zaman ezilen, yaralanan hatta hayatını kaybedenler bile oluyor. Dolayısıyla her gün yüzlerce insan bu izdihamda yaralanmakta, incinmekte, boğulma ve ezilme tehlikesi geçirmekte; kısacası rahatsız olmaktadır. Bu izdihamın niceliğinin boyutunu yakından görmekle, neticelerini ise hastaneleri ziyaret etmekle çok daha iyi anlamak mümkündür.
Kaldı ki Hacer'ul Esved'i öpmek ne farz ne de vaciptir. Onu öpmek sadece sünnettir. Hâlbuki insanlara eziyet vermek haramdır. Haramı işlemektense sünneti terketmek daha evlâdır.
Allah Resulü’nün bununla ilgili Hz. Ömer'e tavsiyesi "Ey Ömer sen güçlü ve kuvvetli bir insansın. Hacer'ul Esved'i ziyaret edeyim derken sakın zayıf ve güçsüzlere eziyet etme. Ancak tenha ve boşluk bulduğun zamanlarda ziyaret et" buyurmuştur.
Allah Rasulü bu mübarek taşı bazen öpmüş, bazende istilam etmekle yetinmiştir. Hz. Ömer kendi hilafeti döneminde bir gün Kâbe'yi tavaf ederken Hacer'ul Esved'i öptükten sonra O'na dikkatle bakarak: "Senin taş olduğunu, senden fayda ve zarar gelmeyeceğini biliyorum. Allah'a yemin ederim ki Hz. Muhammed (s.a.v)'in seni öptüğünü ve sana saygı gösterdiğini görmeseydim, sana saygı gösterip seni öpmezdim" demişti.
Hz. Ömer'in bu sözlerini Hz. Ali duymuş, Hz. Ömer'le karşılaşınca; "Ey Halife bu taş bildiğiniz taşlardan değildir. Zira ben Rasulüllah (s.a.v)'den duydum: Bu taşta "Kâlû belâ" sırrı gizlidir. Zira Allah kullarından "Ahdi Misaki" aldığında, onu melekler tarafından bir varakaya yazdırarak bu taşın içine gizlemiştir. Bu taş kıyamet günü ziyaretçilerinin lehine veya aleyhine şehadet yapacaktır." demiştir.

Tavaf Nedir?  Nasıl Yapılır? 
Hadis-i Şerifte de şöyle buyrulur: "Kim Kabeyi yedi kere döner, konuşmaz, sadece 'Sübhenellahi ve'l-hamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber ve la havle vela kuvvete illa billah', derse kötülükleri silinir. Kendine on güzellik yazılır. On derece yükseltilir. Kim de tavaf eder de tavaf halinde iken konuşursa rahmetin içine ayaklarıyla girmiş olur, tıpkı suya ayaklarıyla dalan gibi." (Buhari, Hac, 18)



Tavaf’a Başlama Noktası 
Yeryüzünde inşa edilen ilk bina olan Kâbe’de, Hacerü’l–esved tavafa başlama noktasıdır.
Hacer-ül Esved adı verilen taşın bulunduğu yer, geleneksel olarak tavafa başlama noktası kabul edilir. Rivayetlere göre bu taş, Hz. İbrahim tarafından özel olarak bulunduğu yere yerleştirilmiştir. Hacer-ül Esved, "siyah taş" anlamındadır.
Kabe'nin doğu köşesinde bulunan bu taş, yerden 1.5 m yüksekliktedir. Rengi sarıya çalan siyah olup, oval şeklindedir. Üzerinde kırmızı noktalar vardır. Yanları gümüşle kaplanmıştır. Hacılar tavafa Hacer-ül Esved'in hizasından başlarlar. Tavaf sırasında bu taşa doğru dönerek, ellerini kaldırarak selam verirler

Tavafa Ait Tavsiyeler:
1. Değerli hacı kardeşim! Tavafın Mescid-i Haram’ı selamlama olduğunu bilmelisin. Tavaf, Allah Teala’nın eda edilişi esnasında konuşmayı mubah kıldığı bir namazdır. Bundan dolayı küçük ve büyük pisliklerden temiz olmak ve avret yerinin kapalı olması gerekir.
2. Fazla beklemek kalabalığa neden olacağından Hacer-i Esved’i selamlarken çok bekleme.
3. Hacer-i Esved’i öpmek için sıkışıklık ve izdiham oluşturma. Çünkü Hacer-i Esved’i öpmek sünnet, kendine ve başkalarına eziyet vermemek ise vaciptir. Vacibin uygulanması sünnetten daha evladır. Allah en iyi bilendir.
4.Hacının tavaf esnasında huşu içinde olması ve kalbinin de başka şeyler ile meşgul olmaması müstehaptır.
5. Tavafta şavtları peşpeşe yapmak müekked sünnettir.
6. Tavaf esnasında parmakları kıtlatmak ve birbirine geçirmekten sakınınız. Aynı zamanda yemek, içmek, dua ve zikir dışında konuşmak da mekruhtur.
7. Küçük veya büyük abdesti sıkışmış halde tavaf yapmak mekruhtur.
8. Tavafın, Hatim’in içinden değil dışından yapılması gerekir. Eğer tavaf, Hatim’in içinden yapılırsa Kabe’nin bir kısmı tavaf edilmiş olur ve o şavt geçersiz sayılır.
9.  Tavaf esnasında sesinizi yükseltmeyiniz. Çünkü yüksek ses tavaf edenleri rahatsız edebilir.
10. Bütün şavtlarda remel (Remel: Tavafın ilk üçünde, erkeklerin kısa adımlarla, omuzları silkerek çalımlı yürümeleri. ) yapmayınız. Çünkü sünnet olan tavafın ilk üç şavtında remel yapmak olup diğer şavtlarda normal şekilde yürünür.
11. Remelin, ilk üç şavtta, ızdıbanın ( İztiba: Tavafa başlarken, ihramın ortasını sağ koltuk altından geçirip iki ucunu sol omuz üstüne getirmek)  ise bütün şavtlarda yapılması sünnettir.
12. Kadınların tavaf anında remel yapmaları ve sa’y anında hervele ( Hervele: Safâ ve Merve arasında sa’y yapılırken yeşil direkler arasında süratli ve çalımlı yürümek ) yapmaları sünnet değildir.
13. Namaz kılarken ızdıba yapmayınız.
14. Makam-ı İbrahim’e ve Kabe’nin duvarlarına elinizi yüzünüzü sürüp öpmeyiniz. Bu, sünnete aykırı olan bir bidattir. Allah her şeyin en doğrusunu bilir.
15. Eğer çok kalabalık ise tavaftan sonra Makam-ı İbrahim’in arkasında namaz kılmak için ısrar etmeyiniz. Harem-i Şerif’in herhangi bir yerinde de kılmanız caizdir.
16.Kadınların ihramdan çıkarken (saçlarını kısaltırken) saçlarını erkeklere göstermemeleri gerekir.
Tavaf sırasında Hacer-ül Esved taşına, Kâbe'ye ya da Makam-ı İbrahim'e dokunmak istiyorsanız acele etmeden sol adımınızı biraz içeri doğru atın. Her adımda sola doğru kayın, ama acele etmeyin, yavaş yavaş yaparsanız üçüncü turun sonunda kendinizi Kâbe duvarının dibinde bulursunuz. Kâbe'ye dokunmak için biraz itiş kakışı göze almanız gerekecek. O kadar sıkıntıyı yaşamayı göze almalısınız.

Tavafa Niyet
Umreci tavafa başlamak üzere Hacer-i Esved’in hizasına gelerek niyet edip tavafa başlar.

اَللَّهُمَّ إنِّي أُرِيدُ طَوَاف الْعُمْرَةَ فَيَسِّرْهُ لِي وَتَقَبَّلْهُ مِنِّي

Allahumme inni üridü tavafel umrete fe yessirhu li ve tekabbelhu minni
“Allah’ım! Senin rızan için umre tavafı yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul eyle.”

@Dinierk için hazırlandı


Tavaf Yapma Tüyoları
Hac zamanı Kâbe'yi boş bulmanız mümkün değil.
Yatsı namazından yarım saat sonrası ile saat 03.00 arası en rahat tavaf yapılacak zaman dilimi.
Bilhassa sıcak günlerde her hacı bu saatleri düşündüğünden çok kalabalık olacağından yine siz sabah 8 den öğlene kadar olan zaman dilimini seçin
Tavaf sırasında Hacer-ül Esved taşına, Kâbe'ye ya da Makam-ı İbrahim'e dokunmak istiyorsanız acele etmeden sol adımınızı biraz içeri doğru atın.
Her adımda sola doğru kayın, ama acele etmeyin, yavaş yavaş yaparsanız üçüncü turun sonunda kendinizi Kâbe duvarının dibinde bulursunuz.
Kâbe'ye dokunmak için biraz itiş kakışı göze almanız gerekecek.
O kadar sıkıntıyı yaşamayı göze almalısınız.
Sabah 8'den itibaren 11'e kadar tavaf yapabilirsiniz.
11 ile 13.30 arası uzak durun.
Eğer sürekli tavaf halinde olmak istiyorsanız 13.30'dan itibaren gidebilirsiniz.
Ama en iyisi ikindi namazından sonra gitmeyi düşünün.

KÂBE'NİN YANINDA NAMAZ KILMAK İÇİN NE YAPMANIZ GEREKİYOR?
Cevabı oldukça basit. Zaten yapacağınız başka bir iş olmadığı için erken saatte Kâbe'de olun. Öğle namazını Kâbe'yi karşınıza alarak kılmak için, saat 8'den itibaren orada olup dua ederek, nafile namaz kılarak vakit geçirebilirsiniz. Ezan okunduğunda ise cemaatle namaz kılma şansına sahip olursunuz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*