Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Mini Banner

                                  "

Hz Musa Peygamberimizin Makamı ve Külliyesi


Kudüs’ten Ölüdeniz’e doğru inerken, yaklaşık 20 kilometre kadar ilerledikten sonra, yolun sağında ve biraz içeride tarihî bir mekân vardır. .
Herhangi bir tarihî delil olmasa da, Hz. Musa Külliyesi, Kudüs ile Eriha yolu üzerinde, konum olarak deniz seviyesinden 300 metre kadar aşağıda, Kudüs’e 28 km, Eriha’ya 8 km. bir yeşil otun dahi bitmediği, bir tek ağacın yeşermediği, alabildiğine çıplak, boz tepelerin ortasında çevreye maddi manevi hayat veren bir makamdır..
Burası bir camii ve türbesi ile tarihi, manevi ve inzivaya çekilmişçesine duran bir mekan. Caminin kuzeyinde mütevazı bir minaresi de mevcut.
Burası bir kervansaray, 5 dönüm bir alan üzerine kurulmuş, iki katlı, açık- kapalı 100 odadan oluşan, camii ve türbesi ile tarihi, manevi ve münzevi bir mekan. Caminin kuzeyinde mütevazı bir minaresi de mevcut. Hz. Musa’nın (aleyhisselam) kabrinin üzerine türbeyi ve yanına mescidi ilk defa Memluk Sultanlarından Sultan Baybars yaptırmıştır. Daha sonra Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü fethettikten sonra rüyasında Hz. Musa’nın mezarını bugünkü yerinde gördüğünü ve bu rüya sonucu bulunan bölgeye külliye ile beraber bir türbe inşa ettiği tarihi kaynaklarda yazmaktadır.
İlerisine de tamir ve bakım işlerinin yapılabilmesi için geniş bir arazi vakfetti. Kervansaray ise Osmanlı dönemi eseridir. Hac güzergâhı üzerinde yer alan bu külliye, Filistin topraklarını Memlûklerdan devralan Osmanlı döneminde Hac yolcularının Kudüs’e varmadan önce konakladıkları ve ihtiyaçlarını giderdikleri bir han olarak da kullanılır. Dolayısıyla Nebi Musa, Eyyubi-Memluk-Osmanlı ortak yapımıdır.
Külliye Hac güzergâhı üzerinde olduğundan, çevresinde geniş bir mezarlık da yer almaktadır. Sultan Salahaddîn Eyyûbî döneminde başlayan ve Osmanlı döneminde artan yüzlerce yıllık bir gelenek olarak kutlanan Nebî Musa Şenlikleri’yle her yıl Nisan ayında on binlerce Müslüman, bayraklarla Nebî Musa Makamı’ndan Kudüs’e yürüyüş düzenledikleri bir etkinliğin de yer aldığı bir hafta boyunca süren çeşitli kutlamalar yapar. Söz konusu kutlamalar günümüzde eski görkeminde olmasa da hâlâ sürdürülmektedir. Ancak bu kutlamalar yakın tarihlerde müzikal bir hal alınca tepkilerde peşpeşe gelmeye başladı.
2020 yılında İşgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Nebi Musa Makamı Külliyesi'nde bir grup genç, cami ve medreselerin bulunduğu külliyeyi adeta bir diskoya çevirip, parti yaptı. Camideki partide içki ve uyuşturucu da kullanıldı. Müzikli eğlence düzenlenmesine ilişkin Filistin yönetimi soruşturma için komisyon kurmuş, Filistinliler de külliyeye giderek olaya tepki göstermişti. Hazreti Musa'nın kabrinin bulunduğuna inanılan ve içerisinde bir caminin de yer aldığı Nebi Musa Makamı Külliyesi'nde müzikli eğlence düzenleyenler daha sonra tutuklanarak hapse atıldılar.
Külliye 2013 yıllarında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edildiği bilinmektedir
Burada ahalen faaliyette bulunan iki kuyu ve birçok kedinin bulunduğu huzur veren bir avlu, pitoresk beyaz kubbeleri ve hoş bir yeşil tonu olan binbir gece masallarını hatırlatan binalar, güneşli bir günde gölgeler düşüren birkaç ince palmiye - bunların hepsi bir araya geldiğinde, burada en azından birkaç saat geçirmek için çok elverişlidir. Ve kim bilir: belki buraya gelenlerden bazıları, Musa peygamberin gerçek gömülme yeri hakkındaki bilmecenin cevabını kendi kalplerinde bulabilirler?
Hz. Musa, aleyhisselam peygamberimiz 120 yaşında vefat etmiştir. ”Ulu’l Azm” denilen beş büyük peygamberden biridir. Kuran’da adı ve kıssası en çok geçen bir peygamberdir. İsrailoğullarını hidayete getirmek için çok büyük gayretler göstermiş bir nebidir.
Ancak büyük peygamberin tam olarak nereye gömüldüğü büyük bir sorudur

Derleme @Dinierk 























Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*