
Euzü Billahi mineş şeytanir racim - Bismillahirrahmanirrahim
Sevgili Müslümanlar, Değerli cemaat..Allah-u Teala'nın insana verdiği en kıymetli emanetin biri eşlerimiz ise diğeri de çocuklarımızdır. İslâm’a göre evlenmenin gayelerinden en önemlisi neslimizin devamı için çocuk sahibi olmayı sağlamaktır
Biliyoruz ki, hiç bir insan "benim çocuğum olmasın" demez. Evlenen her çiftin rüyası çocuk yada çocuklarının olmasıdır. Hatta, bir çok insan 8- 10 çocuk ister, kimisi bir tane ister. Amaç, evi şenlendirmek, nesli çoğaltmak, gelecekte, yaşlılığında kendilerine bakacak, öldükleri zaman arkalarından dua edecek hayırlı evlat bırakmak herkesin arzusudur. Bunun Kuran-ı kerimde Ali İmran süresinden öğreniyoruz. Allah-u Teala çocuk sahibi olmanın cazibesini fıtri bir duygu olarak insana süslü göstermiştir. Ayette bu durum şöyle bildirilmiştir.
زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاء وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللّهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَآبِ
Zuyyine lin nasi hubbuş şehevati minen nisai vel benine vel kanatiril mukantarati minez zehebi vel fıddati vel haylil musevvemeti vel en'ami vel hars, zalike metaul hayatid dunya, vallahu indehu husnul meab
Tüm peygamberler, Allah'a yalvarırken Allah’tan “kusursuz, iyi bir çocuk” vermesi için dua ederler Bu hangi dinden olursa olsun tüm insanların dileğidir. Bu konu Kur'an-ı kerim'de
فَلَمَّا أَثْقَلَت دَّعَوَا اللّهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آتَيْتَنَا صَالِحاً لَّنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ
fe lemma eskalet deavallahe rabbehuma lein ateytena salihan le nekunenne mineş şakirin.
"Gebeliği ağırlaşınca her ikisi de Rableri Allah'a, "Eğer bize iyi ve sağlıklı bir çocuk verirsen, elbette şükredenlerden olacağız" diye dua ederler." (Araf 189)
şeklinde bildirerek insanların her zaman, kim olurlarsa olsunlar. Allah’tan “kusursuz, iyi bir çocuk” talep ettiklerini bildirmektedir Ve her anne babada böyle ister.
Sevgili Müslümanlar, Değerli babalar, anneler
Çocuk istemek, çocuğa sahip olmak, harika denecek bir duygu olsa da, çocukların iyi ahlak üzerine yetişmeleri, edep üzerine büyütülmeleri de o denli önemlidir. Bugün, doğaya baktığınız zaman her canlının bir yavrusu olduğunu görürsünüz. İnsanı hayvandan ayıran en büyük özellik akıl ve edep olduğundan bu ikisinin varlığı insanı yüceltir.Nitekim ana baba ile çocuk arasındaki ilişkiler hem ahlâkî hem de hukukî yönden belli esaslara bağlanmıştır. Buna göre çocuğun varlığı ciddiye alınmalı, iyi bir insan ve samimi bir Müslüman olarak yetişmesi için her türlü gayret ve fedakârlık gösterilmelidir. Çocuğun dünya ve âhiret mutluluğunu gözetmek, onu dünyaya getiren insanların önemle üzerinde durmaları gereken bir konudur.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
Ya eyyuhellezine amenu ku enfusekum ve ehlikum naren vakuduhan nasu vel hicaretu aleyha melaiketun gılazun şidadun la ya'sunallahe ma emerehum ve yef'alune ma yu'merune.
"Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren melekler vardır."meâlindeki ayetten anlıyoruz ki, her anne baba çocuğunu cehenneme gitmekten alıkoyacak tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu anne ve baba üzerine asil bir vazifedir.
Hz. Peygamber aleyhisselam efendimiz de, “Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden sorumlusunuz” (Buhârî, “Cumʿa”, 11; Müslim, “İmâre”, 20) meâlindeki hadisi ile bu duruma dikkat çekmektedir.
Ailenin neşesi, toplumun bekâsı, yarınların ümidi olan çocukların terbiyesi, özel bir ihtimamı gerektirmektedir.
Kıymetli cemaat
Çocuk "doğur, sokağa at" tarzı yetiştirilemez. Bir hayvan bile ayakları üzerine basana kadar, yuvadan uçmayı öğrenene kadar yavrularıyla sıkı bir bağlılık ve gözetmen olarak ilişkisini sürdürürken, bugün, üzülerek söylüyoruz ki, sokak çocuklarının sayısı artmakta, yetimhanelere bırakılan çocukların sayısı artmakta bunalım geçiren şaşırmış halde aramızda dolaşan çocukların sayısı artmaktadır.Güzel isim vermek çok önemlidir. Bu isim, asla çocuğu ileri ki yaşlarda utandırmamalıdır. Ve İyi terbiye. Bir hadiste, güzel isim ve iyi terbiye çocuğun babası üzerindeki hakları arasında zikredilir (İbn Mâce, “Edeb”, 3).
Çocuğun en mükemmel şekilde yetişmesi, ihtiyaç duyduğu bütün insanî ve ahlâkî faziletleri, sosyal kural ve davranışları, dinî inanç ve değerleri öğrenmesi ve yaşaması, ruh ve beden bakımından sağlıklı, bilgili ve faziletli, ayrıca sanat ve hüner sahibi olabilmesi için ana babanın bütün imkânlarını kullanarak gayret sarfetmeleri gerekir. Çocuğun hem dünya hem de âhiret mutluluğunu hedef alan böyle bir terbiye, Hz. Peygamber tarafından ana babanın çocuğuna bırakacağı “en güzel miras” olarak nitelendirilmiştir (Tirmizî, “Birr”, 33).
Tabi, çocuk üzerinde yapılması sadece bu ikisi değildir. İyi bir eğitim, tahsil hayatı görmesi, iyi bir eş bularak evlendirilmesi, Hz. Peygamber’in çocuklara gösterdiği gibi sevgi ve ilgisini göstermek gerekir.. Bundan ötürü, çocuklara karşı sevgi ve şefkat duygularımızın onların üzerinden eksik olmaması önemlidir..
Sohbetimizin asıl konusunu dağıtmadan asıl amaca döndüğümüzde ahlaklı bir evlat yetiştirmek hem bugünümüz, hem geleceğimiz hem de ölümden sonrası için bizim için önemli bir durumdur. En mükemmel yatırımdır.
İslâm eğitimcileri eğitimin doğumla birlikte başladığını bildirir. Çocuk en iyi kayıt aracıdır. Anne babasından, çevresinden gördüğü her şeyi kayıt eder, taklit ede, büyüklerinden gördüğünü yapmaya çalışır. Siz, ahlaklı, edepli, bilgili insansanız, çocuk bu şekilde örnek alır. Aksi bir durumda da hiç hoşlanılmayacak karakterde bir insan olur.
Çocuğu sağlıklı, ahlaklı ve dindar yetiştirmek, ancak çok erken yaşlardan başlayarak onun eğitimini ciddiye almakla mümkün olur. Bebeklik döneminden itibaren uygulanmaya başlanan alıştırmalarla çocukta sağlam bir ahlâkî yapının oluşması hedef alınmalıdır. Ahlaklı insan helal gıda ile olur. Çocuklarınıza haram yedirirseniz, haramzade olur. Yemek ve sofra âdâbı, çocuğa ilk öğretilmesi gereken bilgi ve alıştırmalar arasında yer alır. Giyim konusunda abartıya kaçmamalıdır.:
Çocuklara dürüstlük, çalışkanlık, yardım severlik gibi faziletlere özendirmek; inançlı ve bilgili olmayı her türlü maddi değerlerin üstünde tutmayı öğütlemelidir.
Ayrıca çocuklar ana babaya, öğretmene ve büyüklere itaate, küçüklere karşı sevgi ve şefkatle davranmaya alıştırılmalı, kaba ve hoyrat davranışları düzeltilmelidir.
Kıymetli Müslümanlar,
Allahu Teala , Kuran-ı Kerimde , çocuklarınızın, sizlerin odalarına dahi bazı zamanlarda nasıl girilmesi konusunda uyarıda bulunmuştur. Günün üç vaktinde, çocukların anne ve babalarının odalarına diledikleri gibi giremeyecekleri konusunda insanı uyarmıştır. Bu bile, edebin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِيَسْتَأْذِنكُمُ الَّذِينَ مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ وَالَّذِينَ لَمْ يَبْلُغُوا الْحُلُمَ مِنكُمْ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ مِن قَبْلِ صَلَاةِ الْفَجْرِ وَحِينَ تَضَعُونَ ثِيَابَكُم مِّنَ الظَّهِيرَةِ وَمِن بَعْدِ صَلَاةِ الْعِشَاء ثَلَاثُ عَوْرَاتٍ لَّكُمْ لَيْسَ عَلَيْكُمْ وَلَا عَلَيْهِمْ جُنَاحٌ بَعْدَهُنَّ طَوَّافُونَ عَلَيْكُم بَعْضُكُمْ عَلَى بَعْضٍ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
Ya eyyuhellezine amenu li yeste'zinkumullezine meleket eymanukum vellezine lem yeblugul hulume minkum selase merrat, min kabli salatil fecri, ve hinetedaune siyabekum minez zahirat, ve min ba'di salatil ışai, selasu avratin lekum, leyse aleykum ve la aleyhim cunahun ba'de hunn, tavvafune aleykum ba'dukum ala ba'd, kezalike yubeyyinullahu lekumul ayat, vallahu alimun hakim.
"Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar (köleleriniz) ve sizden henüz buluğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin elbiselerinizi çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza girecekleri zaman) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin soyunup dökündüğünüz vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında (izinsiz girme konusunda) ne size, ne onlara bir günah vardır. Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz. Allah, ayetlerini size işte böylece açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." (Nur 58)
Sevgili Müslümanlar
Çocuğun iyi davranışları takdir edilerek ödüllendirilmeli, hatalı davranışları konusunda yapıcı ve yönlendirici bir şekilde uyarılmalı, insanlık gururunu incitecek eleştirilerden sakınılmalıdır. Eğer yanlış davranışlarda ısrar ederse bunun doğuracağı zararlar kendisine anlatılmalıdır.
Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren imanla birlikte ibadet şuurunun da geliştirilmesi gerekir. Nitekim onlara namazın öğretilmesi ve aile reisinin de bunda devamlı olması Kur’ân-ı Kerîm’de açıkça zikredilmiştir
وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا لَا نَسْأَلُكَ رِزْقًا نَّحْنُ نَرْزُقُكَ وَالْعَاقِبَةُ لِلتَّقْوَى
Ve'mur ehleke bis salati vastabir aleyha, la nes'eluke rızka, nahnu nerzukuk, vel akıbetu lit takva.
"Ailene namazı emret ve kendin de ona devam et. Senden rızık istemiyoruz. Sana da biz rızık veriyoruz. Güzel sonuç, Allah'a karşı gelmekten sakınmanındır." (Taha 132)
Hz. Peygamber’in, çocuklara yedi yaşında namazın kıldırılmaya başlanmasını (veya öğretilmesini), on yaşına geldikleri halde kılmıyorlarsa hafifçe cezalandırılmalarını tavsiye eden hadisleri (Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 25; Tirmizî, “Mevâḳīt”, 182) bu konuda bize emirdir.Çocuklarınıza iyi bir ahlak, iyi bir erdem kazandıramazsanız sizin gelecekte büyük bir tehlikeye maruz kalacağınızı biliniz. Bugünlerde, medyadan sık sık duyduğumuz acıklı olayların kendisine gerekli eğitimin, ilginin, ahlakın verilmediği insanlardan olduğunu biliyoruz.
Bir çocuğa iyi bir eğitim verebilirsiniz. İyi bir ahlaki eğitim vermezseniz, edebi adabı öğretmezseniz karşılaşacağınız durum aynen şöyle olacaktır.
Ahlaksız bir doktor, edepsiz bir öğretmen, hırsız bir imam, üç kağıtçı bir mühendis, gaspçı bir yönetici, üçkağıtçı bir bankacı , çalan çırpan bir esnaf olabilir. Hatta, internette sıkça dolaşan bir yazı var ki, her zaman gözümün önündedir. Yazı şöyledir. Çocuklarınızı ahlaklı, edepli yetiştirmeden onu hafız yapmanız, ona her zaman oruç tutturmanız, her yıl hacca götürmeniz bir fayda sağlamayacaktır. Zira ibadetlerden, işten, bilimsel eğitimden çok önce çocuklarımıza edebi öğretmek zorundayız. Öğretmezsek, NAMAZ kılan bir hırsız, ORUÇ tutan bir sapık, HACCA giden bir yalancı, KURBAN kesen bir tefeci, ŞEHADET getiren bir terörist olabilir..
Allahın merhameti, rahmeti üzerinize olsun El Fatiha...
Hazırlayan : Erol Kara @Dinierk
Hoş geldiniz. Fikirlerinizi paylaşmanızdan mutluluk duyarız