Type Here to Get Search Results !

DiniErk - Diyanet Dünyasından

Hacdan Umreden Cezalı Dönmeyin


Hac ve umrede bilmemezlikten ya da adam sendecilikle bilinse dahi yine yapılan ve bir çok nedenden kaynaklanan hatalar yapılmaktadır.
Ya cehaletten ya da kibirden ya da öğrenme tembelliğinden dolayı pek çok Hacı umreden ya da hac ibadetini yapıp dönüşünde üzerinde pek çok ceza ile birlikte geri dönmektedir.
Her biri bir cinayet vasfında olabilecek hatalardan ya da kusurlardan oluşan hal ve hareketler yüzünden Müslümanlar vebal altında kalarak ömür sürmektedir.
İlme her zaman önem veren İslam dini bu hataları kabul etmemektedir. Öğrenmek istemediği için "bir şey olmaz" diyerek geçiştirilen bu tür eylemlerin bir ucu da sözde görevli olarak giden din görevlilerinin "adam sende" kör zihniyetiyle de çoğalmaktadır.
Hac ya da umre için Mekke'ye giden ve ihramlı olarak ibadetlerini yapmak zorunda kalan Müslümanlar, tam ve yeterli bilgiye sahip olamadıkları için bir çok hataları yapabilmektedir. Ne yazık ki, yapılan hataların en küçüğü sadaka vermek ve en büyüğü ise büyük baş hayvan kesmekle ya da haccı kazaya bırakacak şekilde tekrar bir haccın yapılmasıyla ancak telafi ediliyor. Bunun yanında, yapılan hataların kasten mi yoksa bilmeden mi yapıldığını en iyi bilen Allah'ın (c.c) af edip etmeyeceği de bilinmiyor.
Dini kurallarda bilmemenin mazeret olarak kabul görmeyeceği her Müslümanın dini bilgileri öğrenmesini farz olduğu bir gerçektir. 
Bu arada yaptıkları hataların farkında olan veyahut sonradan öğrenenlerin bu cezaların bedellerini ömürleri bitene kadar bir zaman içerisinde mutlaka yerine getirmesi gerektiğini belirtelim.
Allah c.c Kuran-ı Kerim'de bedeli ödenmeyen cezalar için şu şekilde buyurmaktadır
"Allah geçmiştekileri affetmiştir, kim tekrar yaparsa Allah ondan öç alır. Allah Güçlü'dür, Öçalıcı'dır." (Maide 25)
Hacca ya da umreye gidenlere önce bilgi sahibi olmalarını ve Cezalı olarak evlerine dönmemelerini önemle hatırlatırız. 

Erol Kara - 2024

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.