Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Habibi Neccar Camiinde Cevap Bekleyen Sorular


Anadolu’daki ilk cami olarak bilinen etrafı medrese odaları ile çevrili, avlusunda 19.yüzyıl eseri bir şadırvan bulunan Habib-i Neccar Camii’nin kuezydoğusunda ‘Havariler’ kısmının giriş kısmının yanındaki duvardaki boşlukta ne olduğu merak konusu oldu.
Hatay'lı bazı vatandaşlar, burada halihazırda çözülemeyen arapça bir kitabe olduğunu dile getirirken, kimisi de burada ne olduğunu hatırlamıyor.
Antakya. Şehir merkezinde yer alan simge yapılardan biri olan Habib-i Neccar Cami. Anadolu’da yapılan ilk cami olara bilinmektedir. Adını Yasin-i şerif süresinde isim verilmeden anlatılan kıssadaki marangozdan aldığı belirtilir.
Günümüz Müslümanları ile gayrimüslim olarak zikredilen Yahudiler ve Hristiyanlar tarafından kutsal olan simge yapılardan Habib-i Neccar Cami içerisinde , Habib-i neccar dışında üç mübarek insanın ( Bunların Hz.Yahya, Hz.Yunus ve Hz. Şem’un Safa peygamberler (aleyhisselam) olduğu söylenir) kabirleri yer almaktadır.
Özellikle inanç turizmi için gelen turist gruplarının ziyaret ettiği yerlerden biri olan türbe alanının girişi, “Yuhanna (Yahya) ve Pavlus (Yunus) Hazretleri” tabelası yer alıyor.. Girişin hemen yanında bulunan boşluktaki ‘bakımsız’ görselin ne olduğu konusunda farklı bilgiler dile getirilince, bu alan merak konusu oldu. "Taş duvara kazınan bu yazıları ne okuyabilen var ne de okuyup da anlayabilen" diye merakımızı giderecek kimseye rastlayamadık
Bir ikinci bilinmeyen ise. Habibi Neccar Cami avlusunun orta yerinde bulunan sütun. Üzerinde herhangi bir yazı vs olmayan sütun nedir, neden dikilmiştir araştırmalarımızda da sonucuna varamadığımız ikinci bilinmeyen sır gibi idi.
Ortada duran sütun kimine göre eski tip bir güneş saati kimine göre, ilk yapılan kilise ya da caminin kalıntısı . Doğru ortada yok.

Erol Kara / @dinierk



Habib-i Neccar Cami - Antakya - Hatay

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*