Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Cami Alanında Ticaret Yapana Peygamberden Beddua


Cami Bahçesi Demeye Bin Şahit Lazım 
Fotoğraflar Sultangazi Merkez Cami avlusunu resmen çay bahçesine döndürüldüğünün belgesidir. Genellikle boş kalmayan ya camiye gelenlerce ya da yoldan geçenlerce kullanılan, bazı saatlerde veya cenazelerin olduğu vakitlerde yer bulmanın imkansız olduğu bir görünümde bulunmaktadır.
Caminin avlusu olan, cami sınırları içerisinde bulunan bu alanda ilk önceleri basit bir çay ocağı yerleştirilmiş. Ancak artan taleplerle ve yetkililerin müdahale etmemesinden cesaret alarak giderek yayıldığı ifade edilmektedir.

Cami ve Müştemilatinde Ticaret Olmaz
Camide ticaret yapılmayacağına dair pek çok hadisi vardır. 
Esasen cami avlusunda ticareti mekruh sayan alimlerin yanı sıra, cami içerisinde ticaretin mekruh olduğu, peygamber efendimizin de camide ticaret yapan birini gördüğünüzde "Camide alış veriş yapan birini gördüğünüz zaman: "Allah ticaretini kazançlı kılmasın” deyiniz. (Tirmizi 1321) diye buyurduğu dini kaynaklarda yer almaktadır. 


Camide İbadet Edenler Rahatsız 
Cami avlusunu ticarethaneye dönüştüren bu zihniyete , cami yetkilileri dışında, caminin hemen yanında yerleşkesi bulunan müftülüğünde ses çıkartmaması ilginç bir durum arz etmektedir.
Zira, camide namaz kılarken avludan gelen sesin içeriye doğru yankı yapar şekilde yayılması da içeride huzurlu bir ibadet yapma imkanını önlemektedir.


Peygamberimiz Beddua Edilmesini İstemiştir
Cami imamı ile yaptığımız görüşmede kendisinin de rahatsızlığını dile getirmesi de bu çay ocağına göz yumanların kim / kimler olduğu konusunda da yeni şüphelere yer vermektedir. Dine hizmet eden memurlarında Allah Teâlâ’nın, “Onların ticaretleri kazançlı olamamıştır.” (Bakara suresi: 16) ayetinden haberdar olduklarına da inanıyoruz. Ayet ve hadis ışığında merkezi bir caminin kötü örnek olacak şekilde cami avlusunu ticarethaneye çevrilmesinde rahatsız oldukları kanaatindeyiz. Ne var ki, rahatsızlık bu çirkinliğin kalkmasına engel olmuyorsa bunu da okurlarımınız yorumuna bırakıyoruz. 


Camide Ticaretin Hayrı Olmaz
Camiler ahiretin avlularıdır. Camiye gelen kişiler ahireti için çabalayanlardır. Her kim bunun tersini yaparak mescitleri dünyanın çarşı pazarları haline getirecek olursa o kimseye zarara uğraması ve mahrum olması için Resullulah'ın da beddua etmesi bir ibret vesikası olup, bunu duyan Müslümanların da buğz etmesi, oradan alışveriş etmemesi doğru bir davranış olacaktır. Yapılan alışverişlerin batıl olacağını ifade eden kaynaklara göre de alıcı da satıcı da bu yüzden günahkar olmaktadır.


Bu Manzara Caferi Camilerinde Çokça Yer Almaktadır
Buna benzer bir durumda İstanbul Bağcılarda bulunan ve Caferilerin devam ettiği İmam Ali Camiinde de uygulandığını biliyoruz. Burada dikkat edilecek konu Caferilerin / Alevilerin camisinde var diye ehli sünnet itikadına sahip Sünnilerin camisinde de olacak diye bir durum söz konusu değildir. 

Bağcılar İmam Ali Cami

@dinierk 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*