Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

Hacca Gidecek Olan Kadına Kocası Engel Olabilir mi ?


Diyanet: "Kocası, karısının farz olan hacca gitmesine engel olamaz" dedi 
Eğer hac, bir kadına farz olmuşsa ve kocası da onu hacdan alıkoymuşsa, kocası izin vermese bile haccını edâ eder. Kocasının farz olan haccı edâ etmekten onu alıkoyması câiz değildir. Fakat hac, nâfile hac ise bu takdirde kocasının izni olmadan hacca gidemez.
On binlerce hacı adayının kutsal topraklara seyahat heyecanı başladı. Bu sene 84 bin 150 kişinin hacca gitmesi planlanırken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, hacı adaylarının çeşitli konulardaki sorularına sanal alemden cevap verdi.
Diyanet: Kocası, karısının farz olan hacca gitmesine engel olamaz
Evli bir kadının kocasının iznini almadan hac veya umreye gidip gidemeyeceği yönündeki soruyu değerlendiren Kurul, "Evli bir bayanın kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun olmadığı gibi, Şafii ve Maliki mezheplerini taklid ederek gidecekse kocasının iznini alması gerekir. Ancak yanında bir mahremi varsa, ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz." açıklamasında bulundu.
Dinimizde farz olan ibadetlerin, gerekli şartları taşıyan kadın - erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetler olduğuna vurgu yapan Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında, "Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olmaları caiz değildir. Ancak Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre bir kadına haccın farz olması için gidip gelinceye kadar yeterli maddi imkanlara sahip olması gerektiği gibi, kendisine eşlik edecek bir mahreminin bulunması da gerekir (İbnü’l-Hümam, Fethü’l-Kadir, II, 415; İbn Kudame, el-Muğni, III, 192). 
Şafiilere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. 
Maliki mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması halinde tek başına gidebilir. Ancak kadınlardan oluşan bir grup içinde olması tavsiye edilir. Bu itibarla, evli bir bayanın kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun olmadığı gibi, Şafii ve Maliki mezheplerini taklid ederek gidecekse kocasının iznini alması gerekir. Ancak yanında bir mahremi varsa, ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur. Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez." denildi.
"Kocanın, karısını farz hacdan alıkoyma hakkı yoktur. Nehaî, İshak, Ebu Sevr ve Hanefîler böyle demişlerdir. Bu görüş, İmam Şâfiî'nin iki görüşünden sahih olanıdır. Çünkü bu hac farzdır. Kocanın, karısını hacdan alıkoyma hakkı yoktur. Tıpkı kadının, Ramazan orucunu tutmak ve beş vakit farz namazları kılmak için kocasından izin istemesi gerekmediği gibi... Farz hac kocaya itaatten üstün; kocaya itaat ise nafile hacdan üstündür.

Derleme @dinierk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*