Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

DiniErk - Doğru Dini Bilgi

                                                   "

İman Edenlerin Temizliği Zekatla Olur


Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem)'in Allah-u Teala'nın emriyle aldığı zekatlar Müslümanların temizlenmesine vesile olmuştur.
Allah, Tevbe Suresi'nin 103. ayetinin başında,

Bismillahirrahmanirrahim - Esirgeyen Bağışlayan Allah'ın Adıyla

خُذْ مِنْ أَمْوَٰلِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Huz min emvâlihim sadakaten tutahhiruhum ve tuzekkîhim bihâ ve salli aleyhim, inne salâteke sekenun lehum, vallâhu semîun alîm(alîmun).
 "Onları arındırmak ve temize çıkarmak üzere mallarından sadaka (zekât vergisi)  al! Bir de onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah her şeyi çok iyi işitmekte ve bilmektedir." şeklinde buyurmaktadır.

Yani Allah c.c. çok sevgili kulu olan Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in, Müslümanların menfaati için aldığı zekatları vesile ederek, müminleri temizleyip arındıracağını bildirmektedir.
Peygamber Efendimiz Allah'ın elçisidir ve her sözünde ve her tavrında Rabbimizin emirlerine ve gösterdiği yola uymaktadır. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in güzel ahlakının ve üstün tavrının kaynağı, onun şirk koşmadan, başka bir yol gösterici ve ilah aramadan, her zaman Allah'a yönelmesidir. Allah'ın kendisine buyurduğu her emri yerine getirdiği için, tüm alemlere örnek, eşsiz güzellikte bir ahlak ve tavır kazanmaktadır.
Bu gerçek, bütün Müslümanlar için yol gösterici olmalı ve inananlar, sadece Allah'ın vahyi olan Kuran'a uyarak ve Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in öğrettiği güzel ahlakı yaşayarak, tüm alemlere örnek bir tavır ve ahlak göstermelidirler.

Editörün notu :
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın meal ve tefsirleri de dahil olmak üzere ayette de geçen "sadaketen (sadaka)" bildiğimiz anlamda verilen sadaka değildir. Zira peygamberlerin sadaka alması Allah c.c tarafından yasaklanmıştır. Ne kendisi (sav) ne de ailesinden hiç kimse cinsi ne olursa olsun sadaka alamaz. Almamıştır. Ayette geçen "sadaketen" için Diyanet İşleri Başkanlığı tefsirinden de ayetteki kelime hakkında " İmkânları olduğu halde Tebük Seferi’ne katılmayan ve bunun pişmanlığını yaşayan kişiler, mallarını getirip Resûlullah’a takdim etmişler, kendilerini arındırmak üzere bunları almasını ve sadaka olarak dağıtmasını, bir de bağışlanmaları için dua etmesini istemişlerdi. Hz. Peygamber ise kendisine böyle bir şey emredilmediğini ve onların mallarından alamayacağını söyledi. Âyet bunun üzerine indi (Taberî, XI, 16-18). Âyeti bu rivayeti esas alarak yorumlayan âlimlerin bir kısmı buradaki sadaka ile, günahlara kefâret olmak üzere alınan gönüllü bağışların kastedildiği kanaatindedir. Aynı rivayetin ışığında yorum yapan bazı âlimlere göre –yaptıklarından nedamet duyan bu kişiler– zaten zekât ile yükümlüydüler; âyet Resûlullah’tan onların daha önce vermekten kaçındıkları zekâtı kabul etmesini istemiş oldu. Fakihlerin çoğunluğuna göre ise âyet yeni bir sözün başlangıcıdır ve burada farz olan zekâtın alınması konusuna temas edilmektedir (Râzî, XVI, 177).(Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: 55-57)" şeklinde açıklama yer almaktadır.
(Doğrusunu Allah c.c. bilir )

Derleme Erol Kara - @dinierk

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Yorumlar Editör tarafından incelenmekte olup, spam mesajlar dikkate alınmaz. Engellenir.*